Ratne sjekire u budvanskoj vlasti nijesu zakopane: Smjenili direktora bazena, na pomolu novi sukob

Radović je, nakon kolegijuma političkih partija, odlučio da zakaže novu sjednicu kako bi brojne odluke bitne za funkcionisanje grada, koje su na dnevnom redu, bile usvojene

9769 pregleda 12 komentar(a)
Radović zakazao novu sjednicu, Foto: Vuk Lajović
Radović zakazao novu sjednicu, Foto: Vuk Lajović

Uprkos činjenici da je šef budvanskog parlamenta Krsto Radović (Demokrate) zakazao za petak sjednicu Skupštine opštine, koja prije mjesec i po nije održana zbog bunta dijela vladajuće koalicije protiv prvog čovjeka grada Marka Carevića, ratne sjekire u budvanskoj vlasti nijesu zakopane.

Radović je, nakon kolegijuma političkih partija, odlučio da zakaže novu sjednicu kako bi brojne odluke bitne za funkcionisanje grada, koje su na dnevnom redu, bile usvojene.

Osma sjednica je prvobitno trebalo da se održi 11. maja, ali se to nije dogodilo.

Radović je prekinuo zasjedanje nakon što je predočena incijativa 11 odbornika iz vlasti, šest iz Demokrata i pet iz takozvanog trećeg bloka, dijela Carevićeve kolacije (Pokret za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore), nezadovoljnih načinom na koji Carević upravlja gradom, zbog, kako su naveli, njegove samovolje i vaninstitucionalnog djelovanja.

Iako se mislilo da je sazivanje sjednice lokalnog parlamenta donekle ublažilo političke tenzije, po svoj prilici do novog razbuktavanja političkih tenzija u gradu moglo bi doći nakon odluke predsjednika Odbora direktora Sportsko rekreativnog centra Budva Ljuba Dragišića da smijeni izvršnog direktora Martina Zenovića.

Dragišić, koji je kadar DF, donio je prije nekoliko dana odluku, nakon što je to odlučio Odbor direktora većinom glasova, da smijeni Zenovića koji je kadar Demokrata, a koji se prethodnih godina nalazio na toj funkciji. Do imenovanja vršioca dužnosti, kako se navodi u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid, Dragišić će obavaljati funkciju izvršnog direktora.

Imajući u vidu da su Demokrate i novim kolicionim sporazumom, koji još čeka na potpisivanje, tražile da im pripadne mjesto direktora na gradskom bazenu, ovo će biti još jedan od povoda da se političke prilike u gradu zaoštre.

I poruke koje stižu iz trećeg bloka dovoljno govore da će prvi čovjek grada morati da prihvati zahtjeve oko formiranja izvršne vlasti i konačno potpiše koalicioni sporazum.

Lider budvanskog SNP-a i odbornik te partije u lokalnom parlamentu Krsto Rađenović u razgovoru za “Vijesti“ poručuje da oni čelnici koji su im spočitavali da se bore za fotelje, “za iste su se borili i uveliko i sjede u njima, te su počeli polako da zapošljavaju svoje firme da rade za Opštinu Budvu”.

“Budva je bila inicijalna kapisla za pad režima Mila Đukanovića na nivou Crne Gore. Građani Budve su to pokazali 30. avgusta prošle godine, te je do nogu potučena Demokratska partija socijalista i mi smo zahvalni građanima koji su glasali za sve partije, sem za DPS. Sada se postavlja pitanje da li smo mi opravdali želju građana da se što prije formira vlast i počnu rješavati nagomilana pitanja građana Budve koja još do današnjeg dana nisu rješavana. Mislim da nismo ispunili ta očekivanja jer do dana današnjeg nismo formirali vlast u punom kapacitetu. Dok je vlast formirana u Andrijevici, Nikšiću i Herceg Novom gdje su izbori bili održani kasnije”, naglasio je Rađenović.

Prema njegovim riječima, zbog neformiranja vlasti u Budvi svi su krivi, a najviše oni koji imaju najveći broj odbornika.

“Smatram da opština nije ničija prćija i da SNP neće više trpjeti volju pojedinaca ma ko god bio. Vrijeme je da se dogovorimo i ispunimo očekivanja građana da se vlast formira i počnemo raditi za dobrobit svih građana, a ne da se prepucavamo preko medija. Ono za šta ću se ja zalagati, SNP i blok koji još čine Prava Crna Gora i PZP, je smanjenje cijene vode, odvoženja smeća i poreza na nepokretnost. To je ono što građani od nas u najmanju ruku očekuju”, istakao je Rađenović.

O tome kako Carević radi biće prilike da 11 odbornika iz vlasti, potpisnici incijative jasno kažu i na sjednici u petak, na čijem dnevnom redu je i izvještaj o radu predsjdnika opštine za prošlu godinu.

Vučićević: Samovolje više neće biti

Predsjednik budvanskog odbora PzP-a Nikola Vučićević očekuje da će se odnosi unutar vladajućih partija normalizovati i da će biti potpisan koalicioni sporazum.

“Mislim da nema više prostora za bilo čiju opstrukciju i da moramo završiti sve probleme i jednom krenuti dalje. Očekujem održavanje Skupštine i poštovanje svih postignitih koalicionih dogovora, te da se bez odlaganja sprovede finiširanje tih dogovora. Samovolje više neće biti i PZP u koaliciji sa trećim blokom i svima ostalima će sankcionisati svaki pokušaj bilo čije samovolje”, kazao je Vučićević za “Vijesti”.

Upitan da li očekuje izbore u Budvi, što je kao jedno od rješenja izlaska iz krize ranije pominjao Carević, Vučićević je kazao što se tiče izbora u Budvi u obavezi su da se pozabave u ovom preostalom mandatu od tri godine ozbiljnim problemima u kojima se nalazi grad.

“Pa 2024. idemo na redovne izbore u Budvi, a do tada u Budvi sigurno izbora neće biti”, poručuje Vučićević.

Bonus video: