"PORUKAMA BEČIĆU JASNO ODREĐEN PRAVAC KRETANJA DRŽAVNE POLITIKE"

Vujović: EU integracije zaustavljene zbog nesposobnosti aktuelne vlasti

On je rekao da "nije potrebno mnogo političke mudrosti da se zaključi da je ovaj evropski poziv na strateško partnerstvo proevropskih snaga do kraja suprotstavljen kleronacionalističkoj i ultradesnoj političkoj agendi, čiji eksponenti danas čine značajnu većinu crnogorske vlasti"

3567 pregleda 9 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Porukama koje je predsjednik Skupštine Aleksa Bečič dobio u Briselu da je Crnoj Gori potrebna "strateška saradnja proevropskih snaga i stabilnost" jasno je određen pravac kretanja državne politike ukoliko ona želi da se zadrži na putu EU integracija, koje su zbog nesposobnosti aktuelne vlasti trenutno zaustavljene, saopštio je danas Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP).

"Podsjećamo da je takve poruke nedavno poslao i SDP u našem Pozivu za evropski konsenzus kroz politički dijalog, u kojem smo naglasili da u Parlamentu postoji jasna vrijednosna evropska većina, koja je potvrđena i skorašnjim glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici. Upravo takva evropska većina je najbolji instrument za sprovođenje evropske i reformske politike koja će zemlju voditi naprijed, uz potpunu inkluziju svih segmenata društva koji mogu dati doprinos takvom pristupu", istakao je Vujović.

On je dodao da "nije potrebno mnogo političke mudrosti da se zaključi da je ovaj evropski poziv na strateško partnerstvo proevropskih snaga do kraja suprotstavljen kleronacionalističkoj i ultradesnoj političkoj agendi, čiji eksponenti danas čine značajnu većinu crnogorske vlasti".

"Poruka EU je precizna – stabilnost i napredak ka EU podrazumijeva vrijednosno okupljanje proevropskih snaga uz istovremeno marginalizovanje radikalnih struktura koji umjesto evropskog puta i reformi nude etnonacionalizam i razne "srpske svetove"", rekao je Vujović.

Po njegovim riječima, ne može biti ni stabilnosti ni puta ka EU ukoliko se nastavi sa politikom koja je proizvod diktata i ucjena Demokratskog fronta (DF) i srodnih partnera.

"Vjerujemo da će predsjednik Bečić a i neki drugi akteri u vlasti dobro razumjeti briselske poruke koje bi trebalo da im budu i ključni orjentir u procesima koji slijede a tiču se rješavanja političke i institucionalne krize", zaključio je Vujović.

Preporučujemo za Vas