Skupština Podgorice: Lokalne teme, ali se govori o Vladi, Srebrenici, ulju, gorivu, Krimovici

Nakon završene rasprave o izmjeni dopunama Statuta Glavnog grada, na dnevnom redu je uslijedio predlog odluke o potvrđivanju Odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu

13612 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Printscreen
Sa sjednice, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.06.2021. 17:06h

Odbornici Skupštine Glavnog grada, nakon završene današnje rasprave, usvojili su između ostalog Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu, Odluku o kreditnom zaduženju Glavnog grada Podgorica za kupovinu autobusa.

Pored toga usvojen je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu, Odluku o davanju saglasnosti kompaniji ″Bemax″ za uređenje terena u blizini petlje Smokovac.

Odbornici Skupštine Podgorice, iako treba da raspravljaju o lokalnim temama na današnjem zasjedanju, otvorili su raspravu o Vladi, povjerenju, rezoluciji o Srebrenici, Krimovici, ideologijama, cijenama naftnih derivata, ulja.

Nakon završene rasprave o izmjeni dopunama Statuta Glavnog grada, na dnevnom redu je uslijedio predlog odluke o potvrđivanju Odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu.

Odbornik Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac komentarišući taj predlog odluke, kazao je između ostalog da Uprava Podgorice, za razliku od Vlade, radi sve da bi pospješila razvoj biznisa.

Klikovac je naveo da je za vrijeme nove Vlade povećana cijena goriva, ulja, protestuju poljoprivrednici, odlaze investitori poput "Amana", povećao se broj nezaposlenih za deset hiljada.

Odbornik Demokrata Janko Krstović je odgovorio Klikovcu da se cijene goriva formiraju na osnovu akciza, a koje je odredila Vlada na čelu sa DPS, a da za vrijeme 30 godina vlasti nisu ništa uradili da dovedu nekog investitora, koji bi otvorio fabriku ulja.

Što se tiče Kraljičine plaže, Krstović je istakao da je ta plaža vraćena narodu Crne Gore, jer je država u njihovom vlasništvu.

"Tako će biti i ubuduće, vratiće se i neke kuće, vile", naveo je Krstović. Klikovac je odgovorio da onda krenu od Krimovice i plaže Ploče, njihovog koalicionog partnera, a da slobodno dođu da provjere imovinu njegovih kolega iz DPS-a.

Odbornik Demokratskog fronta Ranko Milić je reagujući na navode Klikovca, istakao da se slaže sa mnogim kritikama njegovim za Vladu, ali ga upozorio da ne pominje Krimovicu i poštenu familiju Carević.

"Oni rade, stvaraju od jutra do ponoći. Ako nešto nije u redu, sve se može provjeriti", naveo je Milić.

On je istakao da su Demokrate podržale rezoluciju o Srebrenici i da su to uradili sa DPS-om.

"Osuđujem zločin u Srebrenici, ali i svaki drugi. Pođite od Han pijeska, do Sokoca, Bratunca i Zvornika, pa ćete vidjeti grobove srpske. Niste to osudili", naveo je Milić.

On je naglasio da i pored razlika, neće rušiti Vladu sa DPS-om. Odbornik Socijaldemokrata Boris Mugoša je istakao da "ispada da smo mi krivi, što se vi između sebe napadate".

Rasprava traje više od sat i po, iako je više puta sugerisano da se drže dnevnog reda, odbornici svih partija i dalje zloupotrebljavaju govornicu.

Odbornik DPS-a Stefan Ćulafić je istakao da Demokrate ne znaju da ni same, jesu li u vlasti ili nisu.

On je kazao da je njegova partija trasirala put Crne Gore prema Evropskoj uniji.

"Okrenuli smo Crnu Goru EU. Najviše smo zaslužni za članstvo Crne Gore u NATO", naveo je Ćulafić.

On je rekao da ne možemo da pravimo od elitnih destinacija lokacije za ćevape, a da se slaže da plaže treba da budu pod nadležnbosti Morskog dobra.

Odbornica Demokrata Milica Burić je kazala da se ne može smatrati pogubnom politikom da građani imaju pristup plažama.

Što se tiče akciza, kako je istakla, DPS je šampion akciza, a 2017. godine su ioz te partije govorili da ukoliko se smanje neće se moći isplatiti penzije i socijalna davanja.

"Kada su protesti u pitanju, ima ih i to je samo znak demokratizacije društva, da su građani postali svjesni da nešto mogu da promjene. Protesta će biti i dalje, ali ti problemi će se rješavati", navela je Burić.

Bonus video: