Koprivica: DF-u ne smeta da se rješenjima Vlade, koju žele da obore, postavlja njihov kadar po dubini

"Više udaraju na aktuelnog šefa ANB-a, koji zaista provjetrava službu i koji je na izborima bio nosilac njihove izborne liste u Kotoru, nego što su ikad napadali bilo kojeg šefa tajnih službi bivše vlasti", kazao je poslanik Demokratske Crne Gore

45166 pregleda 1113 reakcija 127 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Demokratska Crna Gora je protiv obaranja i izbora nove Vlade i novog premijera, jer Crnoj Gori ne treba avanturizam, već stabilnost, kazao je poslanik Demorkatske Crne Gore Momo Koprivica.

On je u intervjuu za regionalni portal Preokret kazao da u obzir dolazi samo rekonstrukcija Vlade i to po principu saglasnosti aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i parlamentarne većine.

"Jedino tako obezbjeđujemo stabilnost i nastavak reformi", kazao je Koprivica.

On je podsjetio da su na sam dan izglasavanja aktuelne Vlade, "poslanici DF-a je blatili i ujedno glasali", te da to predstavlja pravi političli kuriozitet.

"Nakon toga, niti jedan dan bez napada, nijesu dali ovoj Vladi, na čijem čelu je, da podsjetim, nosilac njihove parlamentarne liste. Očevidno, sve vrijeme žustrije su napadali ovu vladu, nego one Milove u prethodnom periodu. Pri tome, ne smeta im da se rješenjima te iste Vlade, koju blate, postavlja njihov kadar po dubini javnog sektora", kazao je Koprivica.

Poslanik Demokrata navodi da je i DF svakoga ko je uspio, bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou da porazi DPS, da je "proglašavao za izdajnika".

"Tako i danas. Više udaraju na aktuelnog šefa ANB-a, koji zaista provjetrava službu i koji je na izborima bio nosilac njihove izborne liste u Kotoru, nego što su ikad napadali bilo kojeg šefa tajnih službi bivše vlasti. Mi smo iskreno podržali Vladu iako u njoj nemamo nijednog ministra, zato što nam je interes naroda na prvom mjestu. Rješenje se mora naći u stabilizaciji".

Koprivica je istakao i da se DPS i DF danas nalaze na istim političkim pozicijama, odnosno bojkotu Skupštine.

"Zatim, i jedni i drugi traže pad aktuelne vlade. Dakle, imaju isti cilj, a to je urušavanje nove vlasti. Đukanović se ponaša kao pazardžija: može ko bilo i kako bilo, samo da nema ove vlade. Svima bi navodno dao mandat, samo da se sruši ova vlada. Ko se smije spuštati niz njegovo uže, njemu vjerovati na riječ, upuštati se u njegove igre i lavirinte? Nas nema u tom filmu. Mi smo na zadatku očuvanja ove vlasti, koja je nastala na temelju istorijske pobjede naroda 30.8.2020 godine i na zadatku evropskih reformi".

"Svakim danom se DF sve više ponaša kao kopija DPS"

Poslanik Demokrata je kazao da je "istina da DF želi rušenje vlade i vlasti po svaku cijenu".

"Tu se vidi još jedna sličnost sa DPS-om, ponašaju se upravo kao pazardžije: može bilo ko i može bilo kako samo da se obori ova vlada. U tome se vidi neozbiljno i neodgovorno ponašanje. Gospodin Abazović je, zajedno sa gospodom Bečićem i Krivokapićem, potpisao izjavu u kojoj se jasno kaže da su protiv rušenja ove vlade i novih izbora. Gospodin Abazović je i jedini stranački političar koji je član ove vlade i zdušno se zalagao za tzv. ekspertski koncept".

Koprivica smatra da rješenje situacije i izazova leži u smirivanju, kompromisu i stabilizaciji.

"A tome ne doprinose teške i neodmjerene riječi, ma sa koje adrese da dolaze, pogotovo ne vidim smisao dolivati izvan Crne Gore i ne pokazati elementarno razumijevanje. Imajući u vidu sve, zaista potvrđuje se puni smisao riječi Vladike Grigorija u njegovom djelu "Gledajmo se u oči", da samo mir donosi pročišćenje, ali i da svako ko iskreno želi mir, slobodu i normalan život, prije svega, računa na to da će biti izrugivan, napadan i ismijavan na putu koji je izabrao. Pa ipak, tim putem treba smjelo ići ako nam je dobro naroda na prvom mjestu, a jeste. Ako se uzmu u obzir raniji poslovi i nalozi koje je neophodno izvršiti, za račun centara izvan Crne Gore, sve postaje manje čudno. Neka dokažu suprotno tako što će dati doprinos u prevazilaženju aktuelne situacije. Činjenica je da i DPS i DF zajedno bojkotuju parlament, kao i to što i jedni i drugi javno pozivaju na obaranje aktuelne vlade. Portparol DPS-a je aludirao na njih govoreći o snazi sa kojom se računa obaranje vlade. Na žalost, svakim danom se DF sve više ponaša kao kopija DPS-a: poistovjećivanje sebe sa nacijom i proglašavanje neistomišljenika za izdajnike. To je matrica i jednih i drugih i to ništa dobro ne donosi narodu".

"Amandmanima zabranjena satanizacija i žigosanje srpskog naroda"

Govoreći o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Skupštini, Koprivica je istakao da propagandna mašinerija bliska vlasti u Beogradu "uporno krije dvije istine u vezi amandmana koji su bitno izmijenili i unaprijedili prvobitni tekst Rezolucije".

"Prvo, našim amandmanima eksplicitno je zabranjena satanizacija, kao i žigosanje srpskog naroda. Usvojeni amandman glasi: “Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, jer je odgovornost isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.” Zašto se ovaj amandman, koji je postao sastavni dio Rezolucije, prećutkuje", rekao je Koprivica i pitao "zašto se i taj amandman prećutkuje".

"Upravo smo amandmanima pokazali proaktivan odnos, istovremeno, sa jedne strane, civilizacijski odnos prema žrtvama i poštovanje međunarodnih presuda, a sa druge strane razobličavanje pokušaja da se uspostavi kolektivna odgovornost ili krivica. Doveli smo manipulatore iz bivše vlasti u bezizlaznu situaciju, podnošenjem istorijskih amandmana kojima se sprečava satanizacija i žigosanje Srba i bilo kog drugog naroda i kojima se priznaju žrtve svih. Svjesno smo ugazili u vatru, udaraju nas manipulatori sa raznih strana, naročito vlast u Beogradu, kao da žele povratak svojih prijatelja iz bivše crnogorske vlasti, ali neka vatra i zahvati nas, ali da ne zahvati narod i državu. Naime, činjenica je da imamo turbulentan period. Zašto? Crna Gora je multietnička sredina i to se mora očuvati i njegovati. Crna Gora je kandidat za članstvo u EU. Postavljaju se sledeća pitanja, imajući u vidu očevidno programirane akcije. Da li neko ima cilj da se domaćoj i međunarodnoj javnosti pokaže da je Milo Đukanović jedini garant multietničnosti? Zatim, da li je nekome, u Crnoj Gori i van nje, cilj da se pokaže da je Milo Đukanović jedini garant poštovanja žrtava i međunarodnih obaveza? Ko i zašto želi njegov povratak u sedlo? Obesmislili smo povratak Milovog režima i zato smo pod rafalnom paljbom medija bliskih vlasti u Beogradu. Nećemo dozvoliti da se naša država guši u živom blatu, niti da joj se zatvaraju vrata, ma ko to želio i nećemo dozvoliti revitalizaciju bivšeg režima".

"Tužilaštvo najslabija karika"

Koprivica je u razgovoru za Preokret kazao i da kadrovske promjene u pravosuđu do početka jeseni trebaju da rezultiraju tužiocima "koji će imati hrabrost da izvedu kriminalce i švercere na sud".

"Dolazak novih, hrabrih i beskompromisnih tužilaca dovešće stvari do kraja. Tužilaštvo je danas najslabija karika. U toku je procedura biranja novih članova Tužilačkog savjeta, po novom, nedavno usvojenom, tužilačkom zakonu. Bivša vlast na čelu sa DPS-om, opstajala je, pored ostalog, i zahvaljujući kriminalnim poslovima. Uvjeren sam da će se zaokruživanje tužilaštva okončati u korist pravne države. Ruka pravde mora zakucati na sva vrata", poručio je Koprivica.

"Niti je mjera srpstva podaništvo Vučiću, niti je mjera crnogorstva podaništvo Đukanoviću i Mićunoviću"

Komentarišući nedavnu izjavu Krivokapića da Srbija nije matica Srbima iz Crne Gore, već da je to Crna Gora, Koprivica je naveo da "svako ima pravo na lično samoodređenje i to niko nikome ne smije sporiti".

"Srbi iz Crne Gore u Crnoj Gori jesu svoji na svome, nijesu pridošlice i niko ih nema pravo tretirati kao podstanare u svojoj kući. Rekao sam u Skupštini, prije neki dan, za nas srpstvo i crnogorstvo nijesu nešto što se upravlja prema političkim vjetrovima i liderima. Niti je mjera srpstva podaništvo Vučiću, niti je mjera crnogorstva podaništvo Milu Đukanoviću i Branu Mićunoviću. Ako se osporava teza da je Srbima iz Crne Gore matica upravo Crna Gora čiju su državnost gradili i njihovi preci, onda se dolazi na teren afirmacije ideoloških krugova bliskih bivšoj vlasti, po kojima su Srbi u Crnoj Gori manjina. Ako vam zemlja u kojoj živite nije matica, onda ste manjina u toj zemlji. To nije bilo, niti može biti. Ko ima pravo da vjekove podvede jednom vlastodršcu ili podredi cilju nekog identitetskog preduzetnika? Opredijeljeni jesmo iskreno za izgradnju dobrosusjedskih, prijateljskih i bratskih odnosa sa Srbijom, na temelju uzajamnog uvažavanja".

Bonus video: