zaključeno na sastanku bečića i zamjenika generalnog sekretara NATO-a

"Region se suočava sa izazovima, snaženje transatlantskih veza od presudnog značaja"

"Veliki broj crnogorskih vojnika kroz mirovne misije na terenu imao je mogućnost da reprezentuje Crnu Goru i stiče nova znanja i iskustva doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti i ostvarenju ciljeva alijanse“, kazao je Bečić i izrazio spremnost da se ide u pravcu da do 2024. godine izdvajanje za odbranu dostigne nivo od 2 odsto BDP-a

4051 pregleda 9 komentar(a)
Bečić i Đoana, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Đoana, Foto: Skupština Crne Gore

Snaženje transatlantskih veza od presudnog je značaja za region Zapadnog Balkana, jer ne treba gubiti iz vida da se region suočava sa mnogim izazovima, konstatovano je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mirče Đoana.

Iz Skupštine su saopštili da je Bečić čestitao zamjeniku generalnog sekretara na uspješno održanom Samitu NATO-a u Briselu koji je potvrdio jačanje transatlantskih veza, uz fokusiranost na puno poštovanje člana 5.

"Bečić je istakao da su lideri pobjedničkih lista, a danas najviši državni funkcioneri, u prethodnim mjesecima pokazali da su snažno posvećeni poštovanju Sporazuma koji je bio osnov formiranja nove vlasti i da bez obzira na sve izazove sa svih strana jačanje evroatlantskog i evropskog puta Crne Gore nema alternativu", piše u saopštenju.

Istakao je da je Crna Gora već četiri godine dio najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

„Poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza, kao i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti redovnim i zapaženim učešćem u brojnim mirovnim misijama, služi na čast Crnoj Gori. Veliki broj crnogorskih vojnika kroz mirovne misije na terenu imao je mogućnost da reprezentuje Crnu Goru i stiče nova znanja i iskustva doprinoseći kolektivnoj bezbjednosti i ostvarenju ciljeva alijanse“, kazao je i kako navode, izrazio spremnost da se ide u pravcu da do 2024. godine izdvajanje za odbranu dostigne nivo od 2 odsto BDP-a.

"Uz očekivanje da će politiku otvorenih vrata NATO-a, pratiti i EU, dodao je da Crna Gora očekuje da će nakon sprovođenja neophodnih reformi postati prva naredna članica EU. Zamjenik generalnog sekretara Đoana istakao je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilna i pouzdana članica Alijanse, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti sa sprovođenjem obaveza proisteklih iz članstva", kazali su iz Skupštine.

Đoana je, navode, istakao važnost minulog samita, te pored obnove transatlantske veze, podvukao odluku o jačanju fokusa Alijanse na Zapadni Balkan i zahvalio Crnoj Gori na dosadašnjem učešću u NATO misijama i operacijama, te posebno istakao važnost Crne Gore u održavanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Preporučujemo za Vas