"Formirana neformalna inicijativa B6 u cilju ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u EU"

„Mudro je imati dobre odnose sa susjedima, a istinska pobjeda je imati ih za prijatelje“

2182 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je sinoć na radnoj večeri šefova diplomatija i predstavnika ministarstava vanjskih poslova Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Prema njihovim riječima formirana je neformalna regionalna inicijativa B6 pod motom „Mudro je imati dobre odnose sa susjedima, a istinska pobjeda je imati ih za prijatelje“.

Iz Ministarstva dodaju da je na sastanku, čiji domaćin je bio ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, dogovoreno uspostavljanje neformalnog okvira za koordinaciju ministara, kao i redovno sastajanje najmanje jednom u semestru, kako bi na najbolji način iskoristili potencijal našeg Regiona u pravcu ubrzanja evropskih integracija.

"Imajući u vidu naglašenu političku komponentu nove metodologije, kao i činjenicu da će sljedeći samit EU-Zapadni Balkan biti organizovan 6. oktobra u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, šefovi diplomatija su se saglasili da osim onoga što je predviđeno agendom Berlinskog procesa, kroz otvoren dijalog intenziviraju međusobnu koordinaciju u ključnim oblastima od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da su učesnici iskazali punu spremnost da ojačaju regionalnu saradnju i doprinesu ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Bonus video: