Bečić uputio poziv na dijalog 7. jula: Očekujem da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja

" Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u oblasti pravosuđa i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji parališu vrlo često sistem u cjelini", napisao je Bečić

36427 pregleda 341 reakcija 45 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je poziv svim predsjednicima parlamentarnih političkih partija da 7. jula u Skupštini Crne Gore otpočnu dijalog s ciljem rješavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Poziv je, pojasnili su iz Skupštine Crne Gore, upućen partijama i vlasti i opozicije.

"Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da Vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije, koji će se održati u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, u srijedu, 7. jula, sa početkom u 13 časova", piše u Bečićevom pozivu.

On je naveo da su ubrzanje evropskog puta Crne Gore, oko kojeg postoji politički konsenzus u našem društvu, ali i podrška građana, koja je u uzlaznoj putanji, zajednička obaveza.

Istakao je da na tom putu evropski partneri imaju velika očekvianja u odnosu na ovaj saziv parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije.

"Naime, već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u oblasti pravosuđa i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji parališu vrlo često sistem u cjelini. Upravo za rješavanje mnogih od ovih pitanja je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini Crne Gore. Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh", napisao je Bečić.

Bonus video: