Jelušić i Zoronjić podnijele inicijativu za kontrolno saslušanje Mitrovića

"U pitanju je potpuno pogrešan redosljed koraka jer tridesetak planova čija je izrada u toku svakako rade fizička lica. Taj novi Zavod bi faktički gladovao nekoliko mjeseci i bio čist balast za javne finansije", navode poslanice poslaničkog kluba Crno na bijelo u inicijativi

11721 pregleda 11 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Poslanice poslaničkog kluba Crno na bijelo Božena Jelušić i Suada Zoronjić podnijele su inicijativu za kontrolno saslušanje ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kojim predsjedava Dragan Krapović.

Tema kontrolnog saslušanja odnosi se na najavu ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića o osnivanju državnog Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam.

"Smatramo da osnivanje Zavoda koji ministar najavljuje prije usvajanja novog Zakona o prostornom planiranju i završetka izrade prostornog plana Crne Gore (PPCG) je čist trošak i preuranjen potez. U pitanju je potpuno pogrešan redosljed koraka jer tridesetak planova čija je izrada u toku svakako rade fizička lica. Taj novi Zavod bi faktički gladovao nekoliko mjeseci i bio čist balast za javne finansije", navode poslanice poslaničkog kluba Crno na bijelo u inicijativi.

Prema njihovim riječima, raspored kojim treba ići u izradu ovakvog projekta počinje od hitne izrade novog zakona koji se mora usvojiti najkasnije početkom naredne godine.

"Taj zakon mora da propiše koje su nove kategorije planskih dokumenata i da ih grupiše u strateške i regulacione. Potom slijedi tempiranje usvajanja PPCG-a neposredno nakon usvajanja novog zakona, jer od zakona zavisi planska razrada PPCG-a. Postavlja se pitanje kako da se razrađuje ako trenutno imamo samo plan generalne regulacije (PGR) kao plan nižeg reda. Zavod se osniva odmah nakon usvajanja zakona i PPCG-a i dobija da radi pet planova za nacionalne parkove, novi plan za obalno područje, 24 PUP-a i ima pune ruke posla u naredne četiri godine", objašnjavaju.

One još u inicijativi zaključuju da bi svako drugo pristupanje ovoj problematici bilo neodgovorno i služilo bi da bi se stvori privid da se nešto suštinski radi i mijenja.

Bonus video: