Sekulović: MUP potvrdio da su rezultati u poglavljima 23 i 24 prioritet

Spasovski je predložio formiranje zajedničkog centra kao alata za borbu protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, radi brže razmjene informacija, što se pokazalo kao uspješno u saradnji sa drugim državama.

6191 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u proteklih pola godine potvrdilo je da su rezultati u poglavljima 23 i 24 prioritet, a reformskim Zakonom o unutrašnjim poslovima omogućiće se dostizanje policijskih standarda Evropske unije (EU), poručio je resorni ministar Sergej Sekulović.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u susret održavanju MARRI Foruma, održan je sastanak Sekulovića sa ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim.

Ističe se da su sagovornici saglasni da je primarni zajednički interes produbljivanje bilateralne saradnje, uključujući i regionalni kontekst, na planu borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i krijumčarenja narkotika.

Sekulović je zahvalio Spasovskom na iskrenoj podršci i saradnji, naročito u oblasti upravljanja migracijama i razmjeni iskustava na planu obezbjeđivanja adekvatnih smještajnih kapaciteta za tražioce azila.

On je istakao intenzivnu operativnu policijsku saradnju, koja omogućava dijeljenje značajnih informacija.

Sekulović je podsjetio da je projekat razmjene policijskih službenika tokom turističke sezone primjer dobre prakse, koji će, iako je ove godine izostao zbog situacije sa pandemijom, biti nastavljen u narednom periodu.

On je ponovio odlučnost MUP-a i Vlade Crne Gore da podrže napore Sjeverne Makedonije na putu evropskih integracija.

Sekulović Spasovski
foto: MUP Crne Gore

"Jaka veza između Crne Gore i Sjeverne Makedonije jeste zajednički cilj, odnosno članstvo u EU i na tom putu od velikog značaja je saradnja koju ostvarujemo kroz Brdo proces i MARRI forum, posredstvom kojih zemlje Zapadnog Balkana razmjenjuju iskustva o pregovaračkom procesu“, naglasio je Sekulović.

On je kazao da aktivnosti MUP-a Crne Gore u proteklih pola godine potvrđuju da su rezultati u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 prioritet.

"Novi reformski Zakon o unutrašnjim poslovima, koji stupa na snagu u subotu, omogućiće dostizanje policijskih standarda država EU“, dodao je Sekulović.

Spasovski, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, iskazao je zadovoljstvo što je vidljivo zajedničko usmjerenje na međusobnu saradnju i jačanje prijateljskih veza dvije zemlje, koje će pozitivno uticati i na jačanje regionalne povezanosti.

On je predložio formiranje zajedničkog centra kao alata za borbu protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, radi brže razmjene informacija, što se pokazalo kao uspješno u saradnji sa drugim državama.

Sekulović Spasovski
foto: MUP Crne Gore

"Veoma je značajno što je Sekulović podržao naše inicijative u oblasti jačanja saradnje u borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i terorizma, i upravljanja migracionim tokovima, a koje imaju za cilj da ojačaju umrežavanje zemalja Zapadnog Balkana u prevazilaženju izazova“, naveo je Spasovski.

Na sastanku je zaključeno da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, već sarađuju u duhu dobrih i prijateljskih odnosa, te postoji obostrana spremnost za intenziviranje saradnje.

"Iskazano je uvjerenje da će zajedničke aktivnosti, na strateškom i operativnom planu, doprinijeti još boljim rezultatima u predstojećem periodu“ kaže se u saopštenju.

Bonus video: