Bliže se izbori, DIK bez šefa

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju moraju biti raspisani najkasnije u oktobru, a Skupština redovno zasjedanje završava u julu

13734 pregleda 5 komentar(a)
Aleksa Ivanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Aleksa Ivanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Konkurs za predsjednika Državne izborne komisije još nije raspisan, iako se bliže lokalni izbori u nekoliko opština.

Sjednica Administrativnog odbora zakazana je za danas i na njoj bi trebalo da bude donijeta odluka o pokretanju postupka izbora predsjednika Državne izborne komisije nakon što je Aleksa Ivanović razriješen na sjednici Skupštine 17. juna. Ivanović je razriješen na predlog Administartivnog odbora, a zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste „Crno na bijelo“.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora, nakon petnaestodnevnog javnog konkursa

Zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Biljana Papović kaže da taj postupak ne zahtijeva puno vremena, ali zahtijeva volju i učešće bar političkih partija koje vrše vlast i bojkot parlamenta može negativno uticati na izbor predsjednika DIK-a.

“I da pretpostavimo da će se ovaj izbor sprovesti na vrijeme, ovo nije jednokratni problem, i sa sličnim situacijama smo se već suočavali. Izbor novog predsjednika važan je za sprovođenje lokalnih izbora, kako bi se DIK mogla sastajati i donositi odluke, a izborni proces zakonito završiti. Ali, tu nema suštinskih promjena u odnosu na ono što smo imali do sada. Pokazalo se da DIK u formi koju važeći zakon predviđa ne može biti inicijator povećanja povjerenja u izborni proces”, rekla je Papović “Vijestima”.

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju moraju biti raspisani najkasnije u oktobru, a Skupština redovno zasjedanje završava u julu. Ranije se dešavalo da konkursi propadaju.

Papović podsjeća da se CDT godinama unazad zalaže za profesionalizaciju Državne izborne komisije, upravo kako bi se izbjeglo političko smjenjivanje i izbor predsjednika i članova DIK-a, i kako bi se propisali visoki kriterijumi stručnosti i nepristrasnosti za sve članove DIK-a, uključujući i predsjednika.

“To mora biti jedna od ključnih tema aktuelne reforme izbornog zakonodavstva”, kazala je Papović.

Međutim, kako je dodala, umjesto promjena koje bi riješile problem političke dominacije nad radom DIK, ali i druga važna pitanja, izborna reforma je zaustavljena.

Poslanici opozicije bojkotuju rad Odbora, a Skupština je njegov rad produžila do 31. decembra, s obzirom na to da posao nije završen u prethodno određenom roku, do 30. juna.

Bonus video: