DF hoće "kontrolni paket" u Vladi

Novi sastanak parlamentarne većine još nije zakazan, a na prethodnom su iz DF insistirali da premijer mora da ode i da su izbori neophodni do kraja godine

39071 pregleda 560 reakcija 100 komentar(a)
Radunović, Foto: Boris Pejović
Radunović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović izjavio je da se predstavnici vladajuće većine mogu dogovoriti da premijer Zdravko Krivokapić ostane na funkciji pod određenim okolnostima, ako to bude dominantno raspoloženje onih koji budu pregovarali sljedeće nedjelje.

On se nada da će se dogovor postići i da će se svi potruditi da ne bude novih izbora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DF bi mogao da traži potpredsjedničko mjesto u Vladi i pola ministarskih, a u slučaju da se to ne prihvati onda "kontrolni paket" Vlade – odnosno više od pola ministarskih mjesta.

Novi sastanak parlamentarne većine još nije zakazan, a na prethodnom su iz DF insistirali da premijer mora da ode i da su izbori neophodni do kraja godine.

"Pregovori su pregovori – tu treba da zajednički jezik nađe 41 poslanik. Vlada više ne zaslužuje da radi... Mislimo da 41 poslanik može izabrati novu i snažnu Vladu u kojoj bi sjedjeli uglavnom političari i koja bi sprovodila reforme", rekao je Radunović.

Konačno će opozicija i vlast razgovarati

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je juče lidere parlamentarnih partija da 7. jula u Skupštini otpočnu dijalog o svim otvorenim pitanjima koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Bečić
Bečićfoto: SAVO PRELEVIC

Ovim se vraća dobra praksa u Skupštinu, koja je nestala tokom mandata prethodnog šefa parlamenta Ivana Brajovića (SD) koji, uprkos problemu s bojkotom opozicije i problemima izbora u pravosuđu, tokom četiri godine nije pokrenuo parlamentrani dijalog.

Parlamentarni dijalog nešto je na čemu insistira Evropska komisja, a nedavno je i u Rezoluciji Evropskog parlamenta na predlog izvjestioca Tonina Picule ukazano na njegovu potrebu.

Lider SDP-a Raško Konjević, nekoliko minuta nakon javnog poziva Bečiča, potvrdno je odgovorio na njega, dok je predsjednik DPS-a Milo Đukanović prije dva dana iz Bijelog Polja poručio da su oni spremni na razgovore.

I lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović saopštio je da je voljan da bude partner u dijalogu.

DPS bojkotuje parlament, kao i Demokratski front koji to čini selektivno.

Bečić je u pozivu, kako prenosi Skupština, podsjetio da se već godinama ne uspijeva reformisati izborno zakonodavstvo, da se ne uspijeva sa deblokadama v.d. stanja u pravosuđu i rješavanjem problema kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji, prema njegovim riječima, vrlo često parališu sistem u cjelini.

„Upravo za rješavanje mnogih od ovih pitanja potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini. Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh“, navodi se u pozivu.

Podsjeća da evropski partneri imaju velika očekivanja od aktuelnog saziva Skupštine, odnosno i od vlasti i od opozicije.

Bečić poručuje da očekuje spremnost svih da podnesu političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući, kako je naveo, da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i partije.

Predsjednik Skupštine završava posjetu Briselu, gdje je dobio pohvale visokih zvaničnika za politiku koju vodi.

Bonus video: