Prijestonica: Novac opredijeljen za izradu tehničke dokumentacije

"Kada je riječ o objektu sa spomen obilježjem u kome je poginuo narodni heroj Marko Mašanović, jedina istina političke grupacije, koja želi da senzacionalističkim navodima skrene pažnju na svoje blijedo djelovanje, je to da je upravo ova lokalna uprava prepoznala taj projekat kao važan, te uz podršku Vlade Crne Gore, obezbjedila dio sredstava da se otpočnu aktivnosti na istom"
103 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 20.11.2017. 19:15h

Prijestonica ima veoma posvećen odnos prema realizaciji projekata koja se odnose na objekte u Istorijskom jezgru grada, a posebno nad objektima, odnosno njihovim djelovima, koji imaju status kulturnog dobra, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića.

Oni su demantovali navode URA Cetinje koja je predstavila dokumenta koja, kako tvrde, pokazuju da je Ministarstvo kulture, tokom 2014. godine, prebacilo preko 30.000 eura na račun Prijestonice Cetinje, za restauriraciju kuće sa spomen-obilježjem u kojoj je poginuo Marko Mašanović, a koje je Prijestonica nenamjenski potrošila za druge, nepoznate svrhe.

"Da je tako, najbolje svjedoči realizacija projekata kao što su rekonstrukcija bivšeg Ruskog i Britanskog poslanstva, Bolnice Danilo I, Dvora Kralja Nikole i drugih objekata u gradskom jezgru. Kada je riječ o objektu sa spomen obilježjem u kome je poginuo narodni heroj Marko Mašanović, jedina istina političke grupacije, koja želi da senzacionalističkim navodima skrene pažnju na svoje blijedo djelovanje, je to da je upravo ova lokalna uprava prepoznala taj projekat kao važan, te uz podršku Vlade Crne Gore, obezbjedila dio sredstava da se otpočnu aktivnosti na istom".

Iz kabineta Bogdanovića navode da su sve ostalo "neistine koje su rezultat elementarnog neznanja rukovodstva ove političke grupacije".

"Prijestonica Cetinje je dobila sredstva od 30.000 eura na ime početka aktivnosti na objektu kuće Mašanovića. Kako se on nalazi u izuzetno lošem stanju, a nakon nekoliko pregleda od strane stručnih lica i kolega iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, konstatovano je da objekat, zbog stanja u kakvom se nalazi, nije moguće samo sanirati, odnosno sprovoditi konzervatorske mjere – već da je potrebna njegova potpuna rekonstrukcija. A s obzirom na značaj, lokaciju i status objekta, za početak i realizaciju aktivnosti na njegovoj rekonstrukciji bilo je potrebno izraditi gradjevinski i konzervatorski projekat. Zato su pomenuta sredstva i opredijeljena za izradu te tehničke dokumentacije, koja je, kao što kolege iz URE ne znaju, uslov za početak bilo kakvih gradjevinskih i drugih aktivnosti, što je u potpunosti u skladu sa članom 2 stav 2 pomenutog Ugovora".

Prijestonica, kako dodaju, odbacuje bilo kakvu tezu o nenamjenskom i sličnom vidu trošenja sredstava.

"Novac se, upravo u skladu sa ugovorom, koristi u svrhu realizacije aktivnosti na ovom projektu. Na kraju, lokalna uprava izražava žaljenje što nema sposobnosti da rukom, poput crtanih junaka, gasi požare ili da pogledom farba krovove, ali ima znanja i sposobnosti da, u skladu sa realnim raspoloživim resursima realizuje projekte od interesa za naš grad", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: