Đukanović: Promjena vlasti prilika za novu dinamiku političkog razvoja; Riker: Vašington pažljivo prati Crnu Goru

"Vi imate veoma važnu ulogu kao šef države da podsjećate vaše građane i ostatak svijeta da je Crna Gora jedna nezavisna država sa svojom sopstvenom istorijom, i imate značajnu ulogu da se to ne zaboravi", kazao je Riker

17671 pregleda 267 reakcija 26 komentar(a)
Đukanović i Riker, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Riker, Foto: Predsjednik.me

Promjena vlasti na parlamentarnim izborima, posebno nakon dugog kontinuiteta jedne vlasti, prilika je za novu dinamiku demokratskog političkog razvoja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On se danas u okviru Prespa foruma u Ohridu sastao se sa vršiocem dužnosti pomoćnika Državnog sekretara SAD Filipom Rikerom.

Riker je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, kazao "da Vašington pažljivo prati Crnu Goru", te da će dijalog biti nastavljen uskoro u Podgorici.

"Visoki zvaničnik Stejt Departmenta je uz zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem potvrdio da i nova američka administracija Crnu Goru smatra saveznikom, bliskim prijateljem i partnerom, ističući da su ponosni na to koliko smo zajedno uradili i dokle smo stigli", navodi se u saopštenju.

Važnost jedinstva i zajedništva potvrđena je i na nedavnom NATO Samitu, podsjetio je Riker, "što pokazuje da smo sada bliži i spremniji na izazove".

On je, saopšteno je, naglasio opredijeljenost SAD da na veoma komplikovanom evropskom putu nastave sa podrškom integraciji i reformama, jer je veoma važno da sve države Zapadnog Balkana budu integrisane i ujedinjene u EU, kao i u NATO.

"Vi imate veoma važnu ulogu kao šef države da podsjećate vaše građane i ostatak svijeta da je Crna Gora jedna nezavisna država sa svojom sopstvenom istorijom, i imate značajnu ulogu da se to ne zaboravi", kazao je Riker.

Đukanović je, saopšteno je, je upoznao Rikera sa viđenjem aktuelnih prilika u Crnoj Gori i regionu od njihovog poslednjeg susreta na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, kao i promjeni vlasti u Crnoj Gori što je, naveo je "posebno nakon dugog kontinuiteta jedne vlasti, prilika za novu dinamiku demokratskog političkog razvoja".

"To je i potvrđeno kroz priznanje izbornih rezultata i neometanu tranziciju vlasti," kazao je predsjednik Crne Gore, uz ocjenu da se sada već mogu sagledavati realni dometi i rezultati nove većine, kao i uticaj te politike na budućnost Crne Gore i stabilnost regiona, imajući u vidu i širi kontekst.

Pozdravljajući ulogu izaslanika Stejt Departmenta na Balkanu, i zajedničko djelovanje s predstavnikom EU, Đukanović je, saopšteno je, ukazao na potrebu snažnijeg podsticaja EU i prisustva SAD u regionu u cilju dalje integracije, pune stabilnosti i suzbijanja uticaja trećih strana, "koji se ogleda i kroz oživljavanje retrogradnih ideja iz 90-ih".

"U tom kontekstu naglasio je da su ohrabrujuće uredbe predsjednika SAD koje se aktiviraju, što razumije kao konkretnu potvrdu povratka SAD na ZB. On je naglasio da je apsolutno siguran da imamo identičan pogled i ponovio je čvrstu posvećenost odbrani evropskih i evroatlantskih vrijednosti. Za nas je članstvo u NATO i put u EU jedini pravi izbor, koji nema alternativu", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: