Radulović: Saradnja zemalja regiona glavni pokretač napretka

Radulović je ponovio opredijeljenost Vlade ka daljem produbljivanju saradnje sa susjedima, naročito u pravcu intenziviranja ekonomske razmjene, povećanja obima investicija i unapređenja infrastrukturnog povezivanja

3138 pregleda 2 komentar(a)
Šalenberg i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Šalenberg i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Saradnja i uzajamna podrška država regiona su, pored reformskih procesa, glavni pokretači napretka u pravcu evropske integracije, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Na marginama međunarodne konferencije „PRESPA - Forum za dijalog“, koja se održava pod nazivom “Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice za upotpunjavanje Evrope”, Radulović se danas sastao sa najvišim državnim zvaničnicima koji su učestvovali na tom događaju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopštili su da su odvojeni susreti sa ministrom vanjskih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom, premijerom Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije za evropske poslove Nikolom Dimitrovim, realizovani na liniji jačanja bilateralne i multilateralne saradnje.

Dimitrov i Radulović
Dimitrov i Radulovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Radulović je kazao da je Crna Gora ponosna što ostaje prepoznata po tome što posvećeno njeguje različitosti i sklad, kao vrijednosti koje je upravo čine državom svih njenih građana.

"Svojim sagovornicima na marginama foruma Radulović je poručio da su saradnja i uzajamna podrška zemalja regiona, pored reformskih procesa, glavni pokretači napretka u pravcu evropske integracije“, navodi se u saopštenju.

Na toj liniji, on je naglasio da će Crna Gora nastaviti da podržava evropske i evroatlantske aspiracije svojih susjeda.

Radulović je ponovio opredijeljenost Vlade ka daljem produbljivanju saradnje sa susjedima, naročito u pravcu intenziviranja ekonomske razmjene, povećanja obima investicija i unapređenja infrastrukturnog povezivanja.

PRESPA Radulović
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Kako je saopšteno iz MVP, sagovornici Radulovića potvrdili su odlične odnose sa Crnom Gorom i spremnost za dalje produbljivanje veza kroz unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturna ulaganja.

"Ponovljeno je da za zemlje regiona članstvo u EU nema alternativu, te da je na tom putu nužno povezivati se i raditi zajedno“, kaže se u saopštenju.

Tema susreta, kako su kazali iz Ministarstva, bila je i uzajamna podrška u kontekstu pandemije Kovid-a 19.

Iz MVP su najavili da će u nastavku dana Radulović razgovarati sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju, Filipom Rikerom.

Bonus video: