URA: Prijestonica nezakonito potrošila tuđi novac

"Kulturno dobro "Kuća sa spomen obilježjem u kojoj je poginuo Marko Mašanović" ni danas nije sanirana, svakodnevno propada i samo je pitanje dana kada će se urušiti"
146 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2017. 17:38h

Cetinjska URA predstavila je dokumenta koja, kako tvrde, pokazuju da je Ministarstvo kulture, tokom 2014. godine, prebacilo preko 30.000 eura na račun Prijestonice Cetinje, za restauriraciju kuće sa spomen-obilježjem u kojoj je poginuo Marko Mašanović, a koje je Prijestonica nenamjenski potrošila za druge, nepoznate svrhe, protivno Ugovoru koji je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović tada zaključio sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Kandidat za gradonačelnika Prijestonice i nosilac liste Građanskog pokreta URA, Filip Adžić je ukazao da je Ugovorom o finansiranju projekta tada definisano da se projekat "mora realizovati najkasnije do maja 2015. godine", kao i da odobrena sredstva mogu biti utrošena "isključivo za finansiranje retauracije navedenog kulturnog dobra".

"Iz priloženih fotografija može se vidjeti da kulturno dobro "Kuća sa spomen obilježjem u kojoj je poginuo Marko Mašanović" ni danas, 20. novembra 2017. godine, nije sanirana, da svakodnevno propada i da je samo pitanje dana kada će se urušiti. Dakle, novac koji je uplaćen za sanaciju kulturnog dobra je nenamjenski potrošen, suprotno članu 2 Ugovora, pa pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i utvrde odgovornost uprave Prijestonice", ukazao je Adžić.

Podsjeća da je ovo "jedan u nizu primjera, koji potvrđuje – na kakav način se lokalna uprava ophodi prema sopstvenom kulturnom nasljeđu, ali i prema finansijama".

"Nas iz Građanskog pokreta URA ne čudi ovakav odnos, ako znamo da je kuća Jovana Tomaševića umjesto rekonstrukcije i sanacije maskirana ceradom, te da se na taj način pokušava prikriti njeno urušavanje. To i jeste suština njihovog odnosa prema Cetinju: gotovo svaki problem pokušavaju sakriti, dok se kompletno djelovanje aktuelne vlasti svelo - isključivo na kozmetičke poslove", rekao je Adžić.

On ukazuje da je sličan primjer i sa Njegoševom ulicom, čije uljepšavanje je "pojelo" 2,4 miliona eura, a koje "nije urađeno na valjan način, pa je za vrijeme samo jednog mandata Prijestonica vršila nekoliko rekonstrukcija".

"Na sreću svih građana Cetinja i našeg grada, ovakva neodgovorna vlast ima svega još par dana da se na ovakav način ophodi prema zaštićenim kulturnim dobrima, jer će već nakon 26. novembra biće samo dio ružne prošlosti", zaključio je Adžić.

Galerija

Bonus video: