Obilazak opština: Đukanović u kampanji, EU poziva na dogovor

Dragan Ivanović poručuje da vanrednih izbora neće biti i da će se na njih čekati još skoro četiri godine. Ines Mrdović kaže da je upadljiva intenzivna međunarodna aktivnost lidera DPS-a gdje ne propušta priliku da novu vladu prikazuje nesposobnom

68119 pregleda 586 reakcija 108 komentar(a)
“To što obilazi opštine, pokazuje da je predsjednik samo glasača DPS-a”: Đukanović u Bijelom Polju, Foto: Kabinet predsjednika
“To što obilazi opštine, pokazuje da je predsjednik samo glasača DPS-a”: Đukanović u Bijelom Polju, Foto: Kabinet predsjednika

Dok vladajuća većina pokušava da postigne dogovor u vezi s rekonstrukcijom Vlade, lider DPS-a i aktuelni predsjednik države Milo Đukanović počeo je da obilazi crnogorske opštine što inače radi u predizbornim kampanjama.

DPS i ostala opozicija žele izbore, iako je posljednje istraživanje CEDEM-a pokazalao da se ne bi ništa promijenilo, odnosno da bi koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA ponovo osvojile vlast.

Iz DPS-a nijesu odgovorili na pitanja da li očekuju vanredne parlamentrane izbore i da li su počeli predizbornu kampanju s obzirom na to da je Đukanović ove sedmice bio u zvaničnim posjetama Baru i Bijelom Polju, a intenzivirao je aktivnosti i na međunarodnom planu i sve češće na sastancima na visokom nivou upozorava na “povratak u devedesete”.

Đukanović je, na primjer, u petak u Ohridu u okviru Prespa foruma, na sastanku s vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom ukazao na, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, potrebu snažnijeg podsticaja EU i prisustva SAD u regionu u cilju dalje integracije, pune stabilnosti i suzbijanja uticaja trećih strana, koji se ogleda i kroz oživljavanje retrogradnih ideja iz 90-ih”.

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković rekao je ove sedmice u intervjuu za Federalnu Televiziju BiH da je kraj Vlade blizu i vjeruje da je proevropski blok spreman za ovu situaciju i da bi osvojio vlast na vanrednim izborima.

Marković
Markovićfoto: Printscreen

“U slučaju da dođe do vanrednih izbora, ja sam sasvim siguran da bi ubjedljivo osvojio vlast na tim izborima, na poraznim rezultatima ove Vlade i potvrde njene nesposobnosti”, kazao je Marković.

EU PRATI SITUACIJU

Iz Evropske komisije za “Vijesti” kažu da pažljivo prate situaciju u Crnoj Gori.

“EU poziva sve crnogorske institucije i političke partije da konstruktivno rade zajedno, u skladu sa svojim ustavnim mandatima, kako bi se nastavile reforme na putu ka EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana”, rekao je portparol EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Piter Stano odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su novi izbori u ovom momentu dobro rješenje.

 “Politička rasprava pripada parlamentu - bojkot nije rješenje”: Stano
“Politička rasprava pripada parlamentu - bojkot nije rješenje”: Stanofoto: Twitter

Stano je poručio da politička rasprava pripada parlamentu – parlamentarni bojkot nije rješenje, posebno za zemlju koja pregovara o pristupanju EU.

Parlament trenutno bojkotuju i DF i DPS.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao je za 7. jul parlamentarni dijalog s liderima partija o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika.

Prošle sedmice pokrenuti su i pregovori unutar parlamentarne većine o krizi u vlasti i rekonstrukciji Vlade.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović za “Vijesti” kaže da vanrednih izbora neće biti.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

“Može gospodin Đukanović da očekuje ili ne očekuje šta god hoće, ali vanrednih izbora neće biti. Moraće da sačeka još nepune četiri godine pa da proba da vrati svoju partiju na vrh, što mu je želja od 30. avgusta prošle godine”, odgovorio je Ivanović na pitanje da li to što je Đukanović počeo da obilazi opštine znači da očekuje vanredne izbore i da je već počeo kampanju.

Ivanović navodi da to što obilazi opštine po Crnoj Gori, zapravo pokazuje koliko je on predsjednik svih građana, kako bi po Ustavu trebalo da bude. “Ne, on je predsjednik samo glasača svoje partije”, kazao je Ivanović.

BORBA ZA PODGORICU

Analitičarka i pravna savjetnica pri Akciji za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović ocijenila je da je Đukanović već u izbornoj kampanji svoje partije i zbog jesenjih lokalnih izbora u nekoliko gradova.

“Međutim, ovo je i uvod u borbu za Podgoricu i niz drugih opština, gdje izbori treba da budu u prvoj polovini naredne godine. Upravo su ti izbori veoma bitni za njegovu partiju i značiće stvarno odmjeravanje snaga, pa Đukanović koristi slabosti postojeće vlasti i Vladu pokušava da prikaže i nesposobnom i anticrnogorskom, kako bi koliko-toliko povratio uticaj svoje partije”, kazala je “Vijestima” Mrdović.

Mrdović
Mrdovićfoto: Boris Pejović

Ona je navela da je upadljiva i Đukanovićeva intenzivna međunarodna aktivnost, gdje ne propušta priliku da istakne da je njegova partija omogućila neometanu tranziciju vlasti, ali s druge strane susrete koristi da novu vladu prikazuje nesposobnom.

Tako je, kaže ona, u jednom od nedavnih susreta za novu vlast iskoristio formulaciju da se ‘već sada mogu sagledati njeni realni dometi’.

“Jasno je da pokušava da što bolje politički profitira, jer je za njega ulog suviše veliki, on zapravo pokušava da sačuva zarobljenu državu koju je kreirao, a čije razmontiranje od nove vlasti nije mnogo načeto”, rekla je Mrdović.

Ivanović tvrdi da su međunarodni partneri koje je u proteklih nekoliko decenija svoje vladavine Đukanović uspio da obmane, prozreli njegovu politiku i od 30. avgusta prošle godine promijenili svoj odnos prema njemu.

“Shvatili su da je Đukanović svojom politikom opstruirao ulazak Crne Gore u porodicu evropskih zemalja jer mu je stanje kakvo je bilo dok je DPS bio na vlasti u potpunosti odgovaralo. Više ne putuje tako često, niti mu ko dolazi. A i sve će manje ako ne prestane da se ponaša kao do sada, da se inati sa svojim građanima vraćajući zakone, odbijajući predloge Vlade, podrivajući podjele među narodom”, kazao je Ivanović.

Istina je, kako je dodao, da vrijedi ona stara – “ko gubi, ima pravo da se ljuti”, ali Đukanović je pretjerao.

“Mora se pomiriti sa sudbinom i shvatiti da je ovo neka nova Crna Gora na koju će morati da se navikne i on i oni oko njega”, poručio je Ivanović.

SLAMKA SPASA

Iz Građanskog pokreta URA za “Vijesti” su rekli da se čelnici DPS-a, znajući da im opada podrška, što pokazuje i posljednje istraživanje javnog mnjenja, hvataju za slamku spasa, u nadi da će uspjeti da se održe.

“Bespredmetno je govoriti koliko su te radnje uzaludne, jer je vrijeme DPS-a i njihove nazadne politike prošlo, i to je svakom građaninu, koji iole prati političke procese, jasno. Sa međunarodnih adresa su odavno, pa i odmah nakon izbora 30. avgusta prošle godine, stigle vrlo jasne poruke podrške novoj Vladi Crne Gore i procesu reformi i demontaže nakaradnog sistema koje sprovodi, a koji je zaostavština DPS-a. Dakle, i u tom smislu, DPS je izgubio potporu važnih međunarodnih partnera”, rekli su iz GP URA.

Građanski pokret URA
foto: Građanski pokret URA

Kako su dodali, to i ne treba da čudi, jer ko bi od ozbiljnih i odgovornih čelnika ili investitora želio da sarađuje s nekim ko je prepoznat po korupciji i kriminalnim radnjama.

“Činjenica je da Crnoj Gori predstoji period reformi i obnove, a mnogima kojima će vladavina prava isprazniti džepove pretrpane pokradenim novcem to ne odgovara. Zato i ne iznenađuju ovakvi potezi predsjednika DPS-a”, kazali su iz GP URA.

“Đukanović otvoreno krši Ustav”

Ines Mrdović kaže da je vrlo upadljivo Đukanovićevo „kohabitiranje“ u postavljanju i opozivu ambasadora.

“Đukanović otvoreno krši Ustav ove zemlje, ali nova većina još ne pokazuje spremnost da to pitanje stavi na dnevni red”, rekla je Mrdović.

Đukanović odbija da da saglasnost za imenovanje određenog broja ambasadora koje predlaže Vlada.

Kabinet predsjednika je sredinom juna obavijestio nadležne organe u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, Svetoj stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, “da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u tim zemljama i da svaki kandidat o kojem su informisani bilo putem medija ili formalno ne uživa saglasnost predsjednika Crne Gore”.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u Skupštini je ocijenio da je predsjednik države, slanjem pisma međunarodnim partnerima u kojem ih obavještava koje ambasadore nije prihvatio, poljuljao i svoj i ugled države.

Bonus video: