"za puni reformski kapacitet"

Demokrate i URA će tražiti ocjenu ustavnosti spornih članova novog Zakona o unutrašnjim poslovima

"Društveno je odgovorno, sistemski i institucionalno reagovati na uočene nedostatke i rizike"

10374 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Poslanici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA će Ustavnom sudu podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti spornih članova 15 i 16 novog Zakona o unutrašnjim poslovima, navodi se u zajedničkom saopštenju Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA koje potpisuju predsjednici poslaničkih klubova Mir je naša nacija Boris Bogdanović i Crno na bijelo Miloš Konatar.

"Znajući da novi Zakon o unutrašnjim poslovima pruža jasnu osnovu za najozbiljnije reformske poduhvate u resoru unutrašnjih poslova, da omogućava primjenu brojnih mehanizama kontrole i podrške službenicima Uprave policije. Da će dovesti do jačanja integriteta službenika, ali i kompletnog sistema unutrašnjih poslova, moramo inicirati predlog za ocjenu ustavnosti članova 15 i 16 ovog Zakona, da bi isti imao svoj puni reformski kapacitet", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Skupština nesporno mora imati jaku kontrolnu funkciju nad izvršnom vlasti.

"Ali naknadnom analizom ovih članova utvrdili smo da se u konkretnom slučaju pretjeralo, i da može doći do neprimjerenog uticaja zakonodavne vlasti na ustavnu poziciju izvršne vlasti kod procedure izbora direktora policije. Društveno je odgovorno, sistemski i institucionalno reagovati na uočene nedostatke i rizike. Nakon činjenice da su se desile političke promjene koje su trajno promjenile odnos moći i onemogućile dominaciju bilo koje političke strukture, vjerujemo da su prepoznati rizici i prenaglašeni. Ipak iskoristićemo institucionalni mehanizam i podnijeti kao poslanici Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA predlog za ocjenu ustavnosti spornih članova novog Zakona o unutrašnjim poslovima Ustavnom sudu Crne Gore".