Bečić: DPS nacionalističkom histerijom pokušava da skrene pažnju sa suštine

Bečić je kazao i da su Demokrate postale noćna mora nekadašnjem premijeru Milu Đukanoviću
53 pregleda 39 komentar(a)
konvencija Demokrata, Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora
konvencija Demokrata, Cetinje, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.11.2017. 14:09h

Demokratska Crna Gora održala je sinoć završnu konvenciju na Cetinju. Sinoćnja konvencija, kojoj je osim velikog broja članova i simpatizera Demokrata, prisustvovalo i rukovodstvo Demokratske Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Aleksom Bečićem, potvrdila je izvjesnost promjene vlasti u Prijestonici. Od 26. novembra, više niko nema dilemu, Demokrate će biti stožer nove demokratske vlasti na Cetinju.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić se na početku govora osvrnuo na šest krugova kampanje „od vrata do vrata“ koje su Mlade demokrate, zajedno sa njim i Odborom Prijestonice, realizovale u Prijestonici.

„Nakon što smo obišli Novu Varoš, Humce, Bajice, Grude, Donje Polje, Donji Kraj, Trešnjevo, Bate, Ćekliće, Bjeloše, Njeguše, Očiniće, Dobrsko selo, Rijeku, Rvaše, Drušiće, Dodoše, Ljubotinj, Gornji Ceklin i sva druga sela i naselja, slobodan sam da vam sapštim jedinstveni zaključak: Cetinje se ujedinilo protiv diktatora, braća su se ujedinila protiv domaćeg okupatora, rame uz rame su stali i Mijo Martinović, i doktor Vušurović, i profesor Đurišić, i Guzo Vujović, i Bonja Ivanović, i Bobo Krstev, braća su se ujedinila, i 26. novembra organizovana kriminalna grupa biće potučena do koljena, jer mi živote dajemo, ali Cetinje ne damo nikome“, kazao je Bečić.

On je optužio DPS da nacionalističkom histerijom pokušava da skrene pažnju sa suštine.

„Đukanović bježi od priče o radnim mjestima. 2006 godine je obećao - u Crnoj Gori za četiti godine neće biti ni jednog nezaposlenog čovjeka. 2012. godine je saopštio da će obezbijediti 40 000 novih radnih mjesta. I danas 2017. godine imate po zvaničnim podacima rekordnu nezaposlenost. Duplo veću nego prije 10 godina. Mada ima jedna porodica, koja je zvanično nezaposlena, a u istini veoma zaposlena. Sestra zastupa investitore, jedan brat je glavni projektant, a drugi brat omogućava prohodnost planova kroz Skupštinu i Vladu. Po tome se i razlikujemo: za njih je Crna Gora d.o.o, a za nas je Crna Gora svetinja, postojbina i jedina naša otadžina, za koju naše srce kuca punim obimom, za koju smo spremni život da damo. I poručujemo vam odavde: ne damo vam više da je kradete, ne damo vam više da je rasprodajete, ne damo vam više da je čerupate, ne damo vam više Crnu Goru, ratni profiteri.“

Bečić je kazao i da su Demokrate postale noćna mora nekadašnjem premijeru Milu Đukanoviću.

„Kaže na Cetinju prije neki dan da za nas patriotizam ima rok trajanja. Sigurno je krenuo od sebe. Nema države koju promijenio nije. Nema lidera kog promijenio nije. Nema stranog centra moći kojeg promijenio nije. Nema zastave koju nije promijenio. Nema kape koju promijenio nije. Nema ideologije koju promijenio nije. I tačno – svaka je imala rok trajanja. Kad stigne do 100 miliona, baci je pod noge i prešalta se na drugu. E, zato on misli da patriotizam ima rok trajanja. Jer polazi od sebe. On ni ne zna šta je patriotizam. Patriotizam je kad ne kradeš, kad ne lažeš, kad ne svađaš, kad ne dijeliš. Kad ti je Lovćen svetinja, a svaki kamen Crne Gore otadžbina. Ili si patriota ili nijesi. Ili si lopov ili nijesi. A tebi se vidi jasno i ko si i što si“, kazao je Bečić.

On je istakao i da Đukanović hoće ponovo da dijeli i prebrojava, da ponovo širi nacinalističku histeriju.

„To mu je u krvi. Započeo je tako što je mrzio šahovnicu i Hrvate, pa je onda pojačao time što je tvrdio da najviše mrzi stopostotne Crnogorce, pa je kasnije atakovao na Srbe. A bio je sve to prethodno. Samo mu se osjećaj mijenjao u zavisnosti od dubine džepa. Evo, da ti odgvorimo. Đukanoviću - ovdje su ljudi svih vjera i nacija. Krajnje nam je komotno, toplo i bratski pod krovom Demokratske Crne Gore. No, da mi tebe pitamo i na crnogorskom, i na srpskom, i na bosanskom, i na hrvatskom - gdje su milijarde koje ste ponijeli? Gdje je Obod, gdje je Tara, gdje je Košuta, gdje je Galenika? Gdje je žičara? Zašto si nam praunučad zadužio? Zašto si nam đedovinu rasprodao? Zašto danas više Cetinjanja radi van Cetinja, nego na Cetinju? Odgovori na kojem ti god jeziku odgovara, jer si ih toliko promijenio da vjerujem da ti ni rođena majka više ne zna kojim govoriš.“

Prisutnima su se obratili i Danilo Mrvaljević, dr Albin Ćeman, Mijo Martinović, Vladimir Jokić, Selma Muradbašić, Stevan Katić, Vladimir Gudurić, Dragan Krapović i Ivana Vujović.

Bonus video: