Vujičić Bečiću: Vrlo dobro znate da ste izabrani za poslanika neustavno, kao i ostali poslanici

On je naveo da je Bečić u intervjuu PR Centru 2018. godine izjavio da je način izbora zakonodavne vlasti a time i izvršne vlasti u suprotnosti sa osnovnim ustavnim načelima i da Program Demokrata definiše da se ta partija zalaže za uvođenje otvorenih partijskih lista

10157 pregleda 12 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Predsjednik Skupštine i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić trebalo bi da pokrene inicijativu kako bi najzad birači u Crnoj Gori mogli da ostvare neposredno i jednako biračko pravo u skladu sa čl.45 Ustava, smatra predstavnik Grupe građana "Građanska akcija" Božidar Vujičić, prenosi PR Centar.

On je naveo da je Bečić u intervjuu PR Centru 2018. godine izjavio da je način izbora zakonodavne vlasti a time i izvršne vlasti u suprotnosti sa osnovnim ustavnim načelima i da Program Demokrata definiše da se ta partija zalaže za uvođenje otvorenih partijskih lista.

"Takođe ste istakli da niste primijetili da u stavovima tada opozicionih partija, postoji protivljenje otvorenim listama i da je loptica u dvorištu tada vladajućih partija, DPS-a i ostalih. Hoćete li sada, kada ste Vi predsjednik Skupštine, podržan od strane partija na vlasti nekadašnje opozicije, pokrenuti inicijativu za izjednačavanje biračkog prava biračima?", upitao je Vujičić.

Smatra da se tumačeći član 45 Ustava, Bečić nije precizno izjasnio da li birači mogu da biraju poslanike neposredno i da li se poslanici biraju na neposrednim izborima, što predstavlja suštinu i uzrok sistemske korupcije i diskriminacije biračkog prava.

"Vrlo dobro znate da ste izabrani za poslanika neustavno, suprotno članu 83 Ustava, kao i svi ostali poslanici, jer vam nijedan birač nije neposredno dao ni jedan glas, već su birači birali izbornu listu, a Vi ste lično, kao predsjednik Demokrata odlučili o redosljedu kandidata na listi, odnosno izabrali poslanike. Prvi mandat, koji je osvojila vaša lista ostavili ste za sebe a ostale podijelili po vašoj volji", poručio je Vujičić.

Takvo postupanje je, kako smatra, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Statutom Demokrata, ali je suprotno Ustavu Crne Gore.

"Upoznati ste sa skandaloznom odlukom Ustavnog suda donijetoj na predlog pet poslanika Skupštine Mladena Bojanića, Aleksandra Damjanovića, Jelisavete Kalezić, Dritana Abazovića i Obrada Gojkovića. Sudije su odlukom zauzele stav, da birači u Crnoj Gori mogu da ostvare pravo da neposredno biraju poslanike, iako biraju liste, jer sudije smatraju da neposredno biračko pravo iz čl.45 Ustava, znači pravo birača da lično glasa, ne da neposredno bira poslanika!!! Da li vi smatrate da pravo birača da neposredno bira poslanike iz čl.45 Ustava znači pravo birača da lično glasa, isto kao sudije Ustavnog suda, ili smatrate da neposredno biračko pravo iz čl.45 Ustava predstavlja pravo birača da bira po želji kandidata sa liste, umjesto što sada bira izbornu listu?”, upitao je Vujičić.

Istakao je da je besmisleno zalaganju za vladavinu prava i borbu protiv korupcije, od strane poslanika koji su neustavno izabrani, diskriminacijom i korupcijom biračkog prava.

“Naprotiv, neustavno izbrani poslanici, dijela vadajuće većine, vrše ogroman pritisak na predsjednika Vlade, da im se omogući da po dubini zauzmu pozicije u izvršnoj vlasti, kako bi uposlili kadrove, koji ne moraju biti eksperti ali moraju biti lojalni partijama, koje ih zaposle, odnosno glasati za te partije na sljedećim izborima, što predstavlja novi vid korupcije i zloupotrebu državne imovine u političke svrhe”, kazao je Vujičić.

Poručio je Bečiću da je “loptica” sada u njegovom dvorištu.

“Na Vama je odgovornost, hoćete li u skladu sa javno iznesenim stavovima i u skladu sa Programom Demokrata pokrenuti inicijativu za izjednačavanje biračkog prava, svim nosiocima suvereniteta sa pravom glasa u Crnoj Gori ili ćete, kao predsjednik Skupštine, ćutati na sistemsku diskriminaciju biračkog prava i ćutanjem omogućiti dalju diskriminaciju biračkog prava”, kazao je Vujičić.

Bonus video: