SNP: Bijela kuga u 21 od 24 opštine, bivša vlast nije reagovala, nova da problemu pristupi ozbiljno i odgovorno

"Čak i u Podgorici, koja ima najviše rođenih, pozitivni prirodni priraštaj iznosi svega dva"

1860 pregleda 5 komentar(a)
SNP (Ilustracija), Foto: Miloš Rudović
SNP (Ilustracija), Foto: Miloš Rudović

Najnoviji podaci Uprave za statistiku pokazuju da je prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio čak minus 1.218, te da je bijela kuga prisutna u 21 od 24 opštine, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Čak i u Podgorici, koja ima najviše rođenih, pozitivni prirodni priraštaj iznosi svega dva. Statistika je neumoljiva i pokazuje više nego zabrinjavajuću činjenicu da je u odnosu na 2020. godinu došlo do povećanja negativnih trendova u još četiri grada. SNP godinama unazad ukazuje na ovaj problem, ali bivša vlast nikada nije reagovala na naše apele, niti je ozbiljno shvatala podatke Monstata. Nova vlast rješavanju ovog problema mora pristupiti krajnje ozbiljno i odgovorno jer se radi o trendovima koji bi upalili "crveni alarm" i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika", ističe se u saopštenju SNP.

U saopštenju SNP se dodaje je jako važno ukazati da veliki uticaj na prirodni priraštaj, posebno u opštinama na sjeveru, imaju migracije, koje su jako izražene jer veliki broj mladih sa sjevera odlazi u Podgoricu ili u inostranstvo.

"U tom smislu, bitna je podrška države i opština kako bi se građani motivisali da svoj život i karijere vezuju za rodna mjesta, a bez adekvatnih ekonomskih podsticaja i ulaganja to nije moguće. SNP smatra da se u sadejstvu države, opština, Investiciono-razvojnog fonda i banaka mora naći model pružanja podsticaja mladim bračnim parovima kako bi na što lakši način riješili svoje egzistencijalne probleme, prije svega zaposlenje i obezbjeđenje krova nad glavom", kazali su iz te partije.

Iz SNP su naveli da je jedan od načina da se pomogne mladim bračnim parovima, pružanje novčane pomoći za svako novorođeno dijete, kao i obezbjeđenje besplatnih udžbenika za sve osnovce i dječijeg dodatka za djecu do šest godina, što je kako su dodali nova parlamentarna većina svojim glasanjem u Skupštini Crne Gore već osigurala.

"Takođe, smatramo da bi se kroz usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa djecom, koji, primjera radi, postoji u susjednoj Srbiji, mogao obezbijediti roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, a koji bi odredio precizan iznos sredstava koji bi roditelji dobijali za svako novorođeno dijete. Mišljenja smo da to ne bi trebalo da se svede isključivo na jednokratnu pomoć, već da bi trebalo obezbijediti mjesečnu naknadu roditeljima čiji bi iznos zavisio od broja djece", rekli su iz SNP.

Poručuju da bi jedna od mjera , svakako, trebalo da bude i osnivanje posebne uprave za demografiju i populacionu politiku, putem koje bi se mogla obezbijediti bespovratna sredstva za sufinansiranje mjera populacione politike namijenjena opštinama.

"Ta sredstva bi mogla biti korišćena za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova, kao i za rekonstrukciju i izgradnju igrališta i sličnih sadržaja namijenjenih djeci, a sve u cilju pružanja podrške roditeljima. Samo uz ove preduslove može se govoriti o potencijalnom pretvaranju negativnog prirodnog priraštaja u pozitivni i opstanku i napretku naše države. SNP će se truditi da svojim zalaganjem doprinese da se ovaj problem počne rješavati što prije", zaključuje se u saopštenju SNP.

Bonus video: