Nedović: Mojkovačke fabrike progutalo čuveno tranziciono doba

"Selu, na kojem su, nažalost, ostali uglavnom stariji ljudi, posvetićemo posebnu pažnju, jer je to izuzetan razvojni resurs"
89 pregleda 4 komentar(a)
Božidar Batko Nedović, Foto: SDP
Božidar Batko Nedović, Foto: SDP
Ažurirano: 20.11.2017. 12:14h

Nosilac liste "SDP Da živi Mojkovac" Božidar Batko Nedović kazao je da je mojkovačke fabrike progutalo čuveno tranziciono doba.

"Mojkovačke fabrike progutalo je čuveno tranziciono doba. U proizvodnji je zaposleno tek par stotina radnika. Na Birou za evidenciju nezaposlenih vlada nezapamćena gužva – u njoj je i stotinak sa fakultetskim diplomama. Mortalitet je duplo veći od nataliteta. Tri osnovne škole, svaka sa područnim odjeljenjima, već nekoliko godina „dijele“ jedva dva odjeljenja prvaka. Iseljavanje se nastavlja. Odlaze mladi. I stari bi ali im godine i posustala snaga ne dozvoljavaju.. ", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Nedović dodaje da je to premnogo za jedan mali grad.

"Približno toliko ima i penzionera, sa čekom bitno tanjim od crnogorskog prosjeka To je, nažalost, stvarnost, nekad bogatog a danas siromašnog mojkovačkog kraja, to je stvarnost koja se mora mijenjati Lista koju predvodim na predstojećim lokalnim izborima zna šta treba raditi kako bi Mojkovac krenuo putem oporavka.Nemamo čarobni štapić da sumornu mojkovačku sliku preko noći promijenimo, ali imamo program i ljude koji će, ako dobijemo podršku građana, a u to ne sumnjam, odmah poslije izbora krenuti sa projektima oporavka našeg kraja što, s obzirom na situaciju u kujoj se nalazi, neće biti nimalo lako. Ali, izazova se ne plašimo. Nećemo sad tražiti krivce za mojkovačko sivilo. Umjesto toga, rješavaćemo probleme.. Jedini način da povećamo natalitet i pružimo mladima priliku da žive u svom gradu, je da stvorimo uslove za pokretanje proizvodnje. Naći ćemo investitore, ali nećemo trčati za njima po bijelom svijetu i pričati kako nam nema spasa bez stranog kapitala. Prvo ćemo, nizom olakšica, stimulisati naše ljude, domaće investitore, a ima ih, da krenu u otvaranje proizvodnih pogona i zaposle naše ljude. Osnovaćemo i Garantni fond, kako bi ih i finasijski, u startu, podržali ako imaju dobre ideje ali manjak sredstava. To je jedini valjan način da se Mojkovac izvuče iz beznađa"kazao je Nedović.

On je dodao da su i dobrodošli, "ali pod uslovima koji će važiti i za naše ljude."

"Selu, na kojem su, nažalost, ostali uglavnom stariji ljudi, posvetićemo posebnu pažnju, jer je to izuzetan razvojni resurs. Nećemo, kao naša politička konkurencija, zapostaviti selo i okrenuti leđa privrednicima koji nemaju uslova da sami privređuju za vlastitu egzistenciju. Mi ćemo raditi. Bitno ćemo povećati sredstva za poljoprivredne subvencije. Svako selo, svaka seoska kuća mora imati kvalitetan put, uvijek prohodan, i to ćemo uraditi. Još ako država riješi pitanje otkupa tržišnih viškova, mi u SDP-u smo sigurni da će se mladi polako početi vraćati na selo", zaključio je Nedović.

Bonus video: