"Politika proširenja među prioritetima predsjedavanja Slovenije Savjetom EU"

„San mnogih generacija u Crnoj Gori je da postanemo članica EU, a sada se ovaj san čini bližim, kada znamo da naši slovenački prijatelji snažno zagovaraju evropsku perspektivu“, ocijenjeno je u razgovoru

4657 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Politika proširenja je među prioritetima predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije (EU), saopšteno je tokom online razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova te države Gašperom Dovžanom.

Tokom razgovora je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, konstatovano da Crna Gora izuzetno cijeni činjenicu što je politika proširenja među prioritetima predsjedavanja Slovenije Savjetom EU.

„San mnogih generacija u Crnoj Gori je da postanemo članica EU, a sada se ovaj san čini bližim, kada znamo da naši slovenački prijatelji snažno zagovaraju evropsku perspektivu“, ocijenjeno je u razgovoru.

Radulović je kazao da Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

„Stoga nas raduje što postoji dobra volja da nam Slovenija pomogne na evropskom putu“, rekao je Radulović.

On je dodao da je Crna Gora svjesna da je potrebno sprovesti reforme na unutrašnjem planu, i da se preduzimaju potrebni koraci u tom pravcu.

Radulović je, podsjećajući na nekadašnji slovenački slogan „Evropa sada“, ocijenio da se u Crnoj Gori taj moto živi u ovom trenutku.

On je kazao da je Zapadni Balkan srce Evrope, a Crna Gora srce Zapadnog Balkana, i da je važno da ovaj prostor bude u sklopu EU, jer je sada kao dio slagalice koji nedostaje.

Dovžan je, kako je saopšteno, naglasio da je u fokusu njihovog predsjedavanja Savjetom EU otpornost i javno zdravlje EU, ekonomski oporavak, kao i politika proširenja na Zapadni Balkan.

On je ocijenio da su zemlje članice EU i Regiona tokom pandemije pokazale koliko je važno da zajednički djeluju, i najavio neformalni susret u julu koji će se održati na Brdu kod Kranja, što će biti dodatna prilika da razmotre prioritete.

Dovžan je ukazao na značaj strateškog pristupa, ocjenjujući da je potrebno da EU preduzme konkretne korake po pitanju daljeg proširenja.

Prema njegovim riječima, važno je sagledati nove perspektive za države regiona, i zajednički podstaći razvoj ekonomija.

Dovžan je naveo da države kandidati mogu naučiti iz iskustva zemalja članica u neposrednom okruženju, pa je važno da na vrijeme riješe preostala otvorena bilateralna pitanja.

On je istakao značaj međuresorske saradnje zemalja članica i Regiona, i dodao da je važno usmjeravanje institucija, građana i nevladinog sektora ka oblikovanju politika EU kroz njihovo aktivno učešće putem digitalne platforme.

Dovžan je kazao da je Crna Gora važna za EU, i da je značajno da se nastavi sa usklađivanjem pravne tekovine i približavanjem ka Uniji, u čemu je neupitna podrška Slovenije kao aktuelne predsjedavajuće Savjetom EU.

Bonus video: