U Opštini Ulcinj opet partijsko zapošljavanje: Dabović nastavio gdje je Nrekić stao?

Iz kabineta Dabovića, “Vijestima” nije odgovoreno na poruku da prokomentariše aktivnosti tužioca povodom zapošljavanja u Opštini. Izvor “Vijesti” iz istrage kazao je da bi policija uskoro u okviru istrage, trebalo da počne saslušanja odgovornih iz formiranog predmeta

24731 pregleda 18 komentar(a)
Dabović, Foto: dps.me
Dabović, Foto: dps.me

Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom novog zapošljavanja u Opštini Ulcinj, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih istrazi.

Tužioci za sada, prema istim saznanjima, nijesu osumnjičili nikog, ali rade na utvrđivanju svih relevantnih činjenica koje bi osvijetlile pozadinu zapošljavanja, odnosno da li je ono bilo u skladu sa zakonom i na partijskoj osnovi...

Predsjednik Opštine Aleksandar Dabović nedavno je donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe s ukupno sedam članova i dva predsjednika.

Prva grupa s četiri člana i predsjednikom, formirana je za praćenje rada Društava s ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština - DOO Parking servis, DOO Vodovod i kanalizacija i DOO Komunalne djelatnosti.

Druga grupa s tri člana i predsjednikom zadužena je za praćenje primjene opštinske odluke o tihoj zoni na Adi Bojani.

Grupe će, kako piše u rješenjima, raditi i van radnog vremena, a članovima komisija pripašće naknade za rad u iznosu od 400 eura mjesečno, koje će biti plaćene iz budžeta Opštine.

I jednoj i drugoj grupi mandat traje do 31. decembra.

Iz kabineta Dabovića, “Vijestima” nije odgovoreno na poruku da prokomentariše aktivnosti tužioca povodom zapošljavanja u Opštini.

Izvor “Vijesti” iz istrage kazao je da bi policija uskoro u okviru istrage, trebalo da počne saslušanja odgovornih iz formiranog predmeta.

Iz opozicione URA ocijenili su “da će lokalna vlast na čelu s predsjednikom Aleksandrom Dabovićem iz DPS-a okončati mandat onako kako ga je i počela - sramnim nezakonitim radnjama”.

“Tu prije svega mislimo na partijska zapošljavanja koja su opet uzela zamah posljednjih dana“, pojasnili su iz URA.

U tom pokretu kažu da je neshvatljivo “da se s ovim nastavlja iako su za nekoliko funkcionera DPS-a prije samo nekoliko mjeseci podnešene krivične prijave”.

“Prema našim pouzdanim informacijama, predsjednik Opštine formira fiktivne komisije kako bi se prikrilo partijsko zapošljavanje van svih zakonskih normi i etičkih standarda s elementima korupcije i diskriminacije prema svim ljudima koji su na Birou rada i koji godinama čekaju zaposlenje”, piše u saopštenju URA, koja je pozvala tužilaštvo i Upravu policije da hitno reaguju povodom toga.

HAPŠENJA

Zbog sumnje da su nezakonito zapošljavali i oštetili opštinski budžet za nekoliko stotina hiljada eura, početkom januara uhapšeno je pet visokih opštinskih funkcionera.

Oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode i postupak o tome još je u toku.

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine kada je tadašnji predsjednik Ljoro Nrekić, u razgovoru za “Vijesti” priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada “da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

On je kasnije, preko portala bliskih DPS, nevješto pokušao da za neprofesionlano postupanje optuži “Vijesti”.

Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Takođe, većina sekretara Opštine Ulcinj, objavile su ranije “Vijesti”, saslušana je u policiji uoči Nove godine na navode o nezakonitom zapošljavanju radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Većina njih tim povodom kazala je da je Nrekić davao sve pisane saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme.

Nrekić
Nrekićfoto: Mediabiro

Izvori “Vijesti” kazali su da Nrekić na saslušanju u policiji tada to nije negirao.

Istraga je rezultirala hapšenjem pet visokih opštinskih funkcionera, 18. januara.

Lisice na ruke stavljene su im po nalogu ODT zbog sumnje da su budžet ošteili za više stotina hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Osim Nrekića, slobode su tada lišeni i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Tužilaštvo ih tereti za nesavjestan rad u službi u vezi sa zapošljavanjem na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez imperativne saglasnosti Ministarstva finansija, budući da je najjužnija Opština u Sanacionom planu.

Oni su za deset i po mjeseci prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora isplatili skoro 330 hiljada eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja, evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90, odnosno 70.000 eura.

Služba zaštite i spašavanja za te ugovore izdvojila je oko 50 hiljada eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i Kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura.

Nrekić je tada kazao da je lokalna vlast, u periodu od polovine maja 2018, kada je stupio na tu funkciju, zaposlila ukupno tri osobe na neodređeno vrijeme, a da Ministarstvo finansija već duže ignoriše zahtjeve Opštine o raspisivanju konkursa za zasnivanje novih radnih odnosa.

Prema istim saznanjima, naveo je da je u Opštini na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaposleno 13 lica, većina preko IPA Fonda.

Prema našim pouzdanim informacijama, predsjednik Opštine formira fiktivne komisije kako bi se prikrilo partijsko zapošljavanje van svih zakonskih normi i etičkih standarda s elementima korupcije i diskriminacije prema svim ljudima koji su na Birou rada i koji godinama čekaju zaposlenje”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA

Predsjednik Opštine Aleksandar Dabović nedavno je donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe s ukupno sedam članova i dva predsjednika.

Bonus video: