Janša: Ako ne napravimo korak naprijed na Zapadnom Balkanu, te korake će preduzeti neko drugi...

Slovenački premijer je rekao da je cilj "probuditi okrepljenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan" i dodao da je to obećanje dato na samitu u Solunu 2003. godine

16024 pregleda 5 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas u Strazburu da njegova zemlja tokom šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) namjerava ponovo da pokrene pitanje proširenja EU na samitu sa Zapadnim Balkanom predviđenog za oktobar.

"Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva kada je riječ o sprovođenju reformi u okviru pristupnih pregovora", rekao je Janša u Evropskom parlamentu predstavljajući prioritete šestomjesečnog predsjedavanja EU.

Slovenački premijer je rekao da je cilj "probuditi okrepljenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan" i dodao da je to obećanje dato na samitu u Solunu 2003. godine.

"Ako to učinimo, pokazaćemo da smo strateški igrač. Ako nismo u mogućnosti da to učinimo, ako ne napravimo korak naprijed na Zapadnom Balkanu, onda će te korake preduzeti neko drugi, ko ima različite interese i vrijednosti", upozorio je on.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa svoje strane je izrazila uvjerenje da će samit EU sa Zapadnim Balkanom u oktobru poslati "važnu poruku dotičnim zemljama".

"Poruka je da su oni ključni strateški partneri za EU", rekla je ona i dodala da je to pitanje kredibiliteta, jer EU treba da ispuni dato obećanje.

Bonus video: