Radulović: Crna Gora nastavlja da sprovodi aktivnosti u domenu Agende 2030

“UN se pokazao kao posvećeni partner, koji je kroz svoje aktivnosti bio značajna podrška u mnogim oblastima, na liniji reformskih procesa koje Vlada sprovodi, a u cilju komplementarnog pristupa koji ima u procesu integracije EU i dostizanja održive razvojne Agende 2030”, kazao je Radulović

1682 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Crna Gora, kao odgovoran subjekt međunarodne zajednice koji je čvrsto posvećen principima multilateralizma, nastavlja da sprovodi i realizuje aktivnosti u domenu Agende za održivi razvoj do 2030. godine, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) održan je sastanak Zajedničkog nadzornog odbora za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija (UN) za period od 2017. do naredne godine, na kojem se razgovaralo o setu važnih pitanja koja se odnose na saradnju Vlade sa UN sistemom.

Iz MVP su kazali da su u fokusu sastanka bili rezultati aktivnosti sprovedenih pod okriljem aktuelnog Programa saradnje, ali i modaliteti i dinamika izrade novog strateškog dokumenta za period od 2023. do 2027. godine.

"Sastanak je bio i platforma za razmjenu mišljenja između Vlade i UN agencija o dobrim praksama, naročito u kontekstu odgovora na pandemiju COVID 19“, navodi se u saopštenju.

Radulović je pohvalio dobru saradnju koju Vlada kontinuirano ostvaruje sa sistemom UN-a u zemlji.

“UN se pokazao kao posvećeni partner, koji je kroz svoje aktivnosti bio značajna podrška u mnogim oblastima, na liniji reformskih procesa koje Vlada sprovodi, a u cilju komplementarnog pristupa koji ima u procesu integracije EU i dostizanja održive razvojne Agende 2030”, kazao je Radulović.

On je istakao da je prethodna godina zbog globalne zdravstvene krize, u svim državama povećala siromaštvo i nejednakost, a u slučaju Crne Gore posebno je trpjela ekonomija.

U namjeri da mjera dobrog upravljanja budu politike koje štite ranjive kategorije, kako je rekao Radulović, Vlada će istrajati u potpunoj posvećenosti da poboljša kvalitet života svakog građanina.

"Kao odgovoran subjekt međunarodne zajednice, čvrsto posvećen principima multilateralizma, Crna Gora nastavlja da sprovodi i realizuje aktivnosti u domenu Agende 2030“, poručio je Radulović.

Stalni koordinator sistema UN-a u Crnoj Gori, Peter Lundberg, rekao je da je sistem UN-a u Crnoj Gori snažan saveznik Vladi u odgovoru na pandemiju COVID 19.

On je naveo da su do decembra prošle godine sa 7,64 miliona dolara podržali Crnu Goru u suočavanju sa krizom putem prikupljanja i analize podataka, nabavke medicinske i zaštitne opreme i prilagođavanja aktuelnog programa novonastaloj situaciji.

Lundberg je istakao da upravo to partnerstvo sistema UN-a i Vlade Crne Gore leži u osnovi procesa razvoja novog Okvira saradnje koji je otpočet.

"Mnogo toga smo postigli zajedno, i nadam se da će se put odlične saradnje nastaviti i u budućnosti kako bi se povećale šanse da Crna Gora postane dio Evropske unije, ali i cjelokupni uticaj Agende 2030. Imamo samo devet godina za postizanje 17 ciljeva održivog razvoja“, naveo je Lundberg.

Na sastanku je konstatovano da će Vlada u narednom periodu odgovorno i sveobuhvatno definisati prioritete u kontekstu saradnje sa UN sistemom.

Kako su naveli iz MVP, na sastanku su prezentovani ključni rezultati saradnje iz prošle i planovi za ovu godinu, kao i ključni nalazi Analize stanja u zemlji.

Bonus video: