Ni pomaka ka dogovoru

Mandić je rekao da su na sastanku predložili da premijer bude lider Demosa Miodrag Lekić, tvrdeći da bi to bilo “dobro rješenje”. “Vijestima” je međutim rečeno da to nije tačno i da je Lekić pomenut kao jedna od mogućih solucija. To je donekle potvrdio i Milačić navodeći da “ako neko ima predlog za premijera, to treba zvanično i da dostavi parlamentarnoj većini”

24501 pregleda 330 reakcija 37 komentar(a)
Bogdanović i Konatar na sastanku, Foto: SAVO PRELEVIC
Bogdanović i Konatar na sastanku, Foto: SAVO PRELEVIC

Nikakvog napretka u rješavanju parlamentarne krize nije bilo ni na sinoćnjem sastanku skupštinske većine, niti je na pragu kompromis kojim bi rezultirao naredni sastanak, rečeno je “Vijestima”.

Lideri Demokratskog fronta govorili su o modalitetima podjele vlasti koje oni preferiraju, dok su, kako je rekao jedan od sagovornika, predstavnici koalicija Crno na bijelo i Mir je naša nacija insistirali na tome da se najprije utvrdi da li svi ostaju iza sporazuma nosilaca tri pobjedičke liste na parlamentarnim izborima Alekse Bečića, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

To pitanje je na sastanku takođe postavio i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), ali nije dobio odgovor DF-a.

Potpuno suprotne izjave čule su se međutim nakon sastanka kada je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao novinarima da je DF predložio da mjesto premijera preuzme neko iz koalicije “Mir je naša nacija”, a da predsjednik Skupštine bude iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Očekujem da će Krivokapić možda postaviti pitanje sopstvenog povjerenja ili podnijeti ostavku”, rekao je Mandić, ponavljajući stav DF-a da su nezadovoljni nizom poteza koje je Vlada povukla za 200 dana.

Mandić je rekao da su na sastanku predložili da premijer bude lider Demosa Miodrag Lekić, tvrdeći da bi to bilo “dobro rješenje”.

“Vijestima” je međutim rečeno da to nije tačno i da je Lekić, koji je bio na sastanku, pomenut kao jedna od mogućih solucija. To je donekle potvrdio i Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, navodeći da “ako neko ima predlog za premijera, to treba zvanično i da dostavi parlamentarnoj većini”.

On je rekao i da nema dovoljno volje za dijalogom, te da ako nisu zadovoljni određenim segmentima rada Vlade, da na tome treba i da porade, a ne da se priča o radikalnim promjenama. Pozvao je kolege da sa Vladom krenu u dijalog i popričaju o tim manjkavostima u pojedinim resorima.

Predsjednik SNP-a, koji je uz Lekića i inicijator dijaloga, Vladimir Joković rekao je da su se na sastanku iskristalisala dva predloga - da se ide u rekonstrukciju postojeće ili u izbor nove vlade. Istakao je da će za nekoliko dana biti održan novi sastanak, kako bi se u međuvremenu o tome izjasnili organi partija, a potom obratili Vladi.

Andrija Mandić je kazao da će tema sljedećeg razgovora biti rekonstrukcija Vlade, što je dio većine predlagao i prilikom oovg susreta. On je rekao da ta ideja za njih nije prihvatljiva, ali i da će pažljivo saslušati argumentaciju.

Na sastanku su pored Mandića, Jokovića, Lekića i Milačića bili i Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Miloš Konatar (URA), Milan Knežević (DNP), Nebojša Medojević (PzP), Srđan Pavićević (Civis) i Maksim Vučinić (Radnička partija).

Lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić za danas je sazvao parlamentarni dijalog, na koji je potvrđeno da će se odazvati opozicija dok će iz vlasti biti samo predstavnici koalicija Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Abazović: Nisu u Vladi, ali jesu u agencijama, firmama

“Ukoliko postoji zaista toliko nezadovoljstvo radom Vlade, onda treba da se pokrene pitanje povjerenja, ako ga nema nije tragedija, ako ga ima, onda - idemo dalje... Ja sam zadovoljan radom Vlade, jer sam ja dio te Vlade, ali može li bolje - može. Ipak moram da naglasim da nijesu tačne poruke onih djelova vlasti koji kažu “nas nema u Vladi, mi ne učestvujemo u radu Vlade”. To nije tačno. Možda ih nema fizički u Vladi, ali su na čelu svih vodećih firmi, agencija i tako dalje”, kazao je u intervjuu za televiziju A1 potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bonus video: