Odbor jednoglasno prihvatio predlog za skidanje imuniteta Ivanoviću

Ivanović je u februaru saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda

76772 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice, Foto: Biljana Matijašević

Administrativni odbor jednoglasno je prihvatio predlog za skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Za skidanje imuniteta je glasalo svih deset prisutnih poslanika vlasti i opozicije.

Odbor nije usvojio zahtjeve za skidanje imuniteta poslanici Zdenki Popović (Demokrate) i poslanicima DF-a Milanu Kneževiću i Milunu Zogoviću, kao i Vladanu Raičeviću (PzP) i Draganu Krapoviću (Demokrate).

O odlukama Odbora izjasniće Skupština na plenumu.

Sjednici Odbora je prisustvovao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnic, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i predstavnici tužilaštava koji su podnijeli zahtjev za skidanje imuniteta poslanicima.

Ivanović je u februaru saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

SDT je tražilo i skidanje imuniteta poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću zbog istrage u vezi događaja u Budvi kada je DPS preuzeo rukovođenje Opštinom.

Osnovno državno tužilaštva Pljevlja tražilo je ukidanje imuniteta Zdenki Popović poslanici Demokrata. Protiv nje je ranije vođenja istraga jer je navodno kršila mjere protiv pandemije kada je na Žabljaku nosila humanitarnu pomoć jednoj starici.

Osnovno državno tužilaštvo Podgorica tražilo je odobrenje krivičnog gonjenja protiv poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića i Milana Kneževića, a Osnovno državno tužilaštvo Nikšić za poslanika Pokreta za promjene Vladana Raičevića.

Predsjednik Odbora Milun Zogović objasnio je da ova sjednica nije ranije održana jer se čekalo da se stvore preduslovi, prvo se izmijenio Poslovnik a zatim su usvojene izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu kojima je propisana obaveza da tužioci prisustvuju sjednicama Odbora na poziv.

Tužilac Osnovnog tužilaštva Pljevlja Ivan Gačević obražlažući predlog za skidanje imuniteta poslanici Zdenki Popović rekao je da je protiv nje Odjeljenje bezbjednosti Žabljak podnijelo krivičnu prijavu zbog kršenja zdravstvenih mjera.

Kazao je da je ona i još nekoliko osoba dijelilo namirnice ugroženim osobama na Žabljaku u aprilu prošle godine bez odobrenja nadležnog Nacionalnig koordinacionog tijela.

Gačevic je kazao da su ostali, osim Popović, priznali krivično djelo i prema njima je preduzeta mjera odloženog krivičnog gonjena.

Popović, kako je kazao, nije na to pristala.

Burić je kazao da smatra da je zahtjev ODT Pljevlja osnovan.

Martinović: Popović uredno prošla dvije patrole, nije prekšila mjere neustavnog NKT

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je Popović došla iz humanitarnih razloga na Žabljak i da ni na koji način nijesu prekršene mjere "neustavnog tijela" NKT-a.

"NKT, na čijem je čelu bio Milutin Simović dalo je sebi za pravi da kaže da Popović sa saradnicima ne može ostaviti ljekove i namirnice onima kojima je to bilo prijeko potrebno", rekao je Martinović i dodao da je u pitanju politicki montiran proces.

Dodao je da su sve procedure ispoštovane, Popović je uredno prošla dvije policijske patrole kada je na snazi bila zabrana međugradskog saobraćaja. "Da je Milutinov NKT radio svoj posao, ne bi bilo ni potrebe za ovim", kazao je Martinović

Luiđ Škrelja (DPS) rekao je da se ovdje ne radi o NKT-u nego o zahtjevu tužilaštva i da je Zogović trebalo da reaguje na izlaganje Martinovića.

Martinović je odgovorio da je komentarisao zahtjev tužioca i da je njegov stav da je NKT neustavno tijelo.

Branka Bošnjak (PzP) takođe smatra da je u pitanju politički instruiran proces i da treba zahtjev odbaciti.

"U pitanju je selektivna pravda", kazala je Bošnjak.

Predložila je da treba amnestirati osobe koje su krivično gonjene za kršenje mjera jer se radilo o "selektivnoj pravdi".

Damir Šehović (SD) poručio je da nije potrebna politizacija i da se treba fokusirati na smjernice koje im je dostavila Stručna služba Odbora.

"Principijelno mislim da ovaj parlament treba da da odobrenje za pokretanje krivičnog postupka kada god to traži Tužilaštvo. Ne treba da skidamo imunitet po privatnim tužbama, kao što je navedeno u smjernicama", kazao je Šehović.

Burić je kazao da je donijeto rješenje i odbačena krivična prijava protiv svih aktera, osim protiv Popović. Možda bi, kako je rekao, i protiv nje da je bila saslušana.

Pejović: DPS će glasati za skidanje imuniteta Ivanovića

Daliborka Pejović (DPS) kazala je da će poslanici te partije glasati za skidanje imuniteta svim poslanicima pa i protiv njihovog poslanika, Ivanovića jer su tako dogovorili.

"Ne želimo da ograničavamo institucije da rade svoj posao", kazala je Pejović.

Time kako je dodala, čine uslugu i poslanicima koji će moći da dokažu da nijesu krivi i pokazu kakvi su ljudi.

Predrag Bulatović (DF), koji prisutvuje Odboru kao zainteresovani poslanik, kazao je da ovaj proces ne počinje od danas, pa da sad treba dogovoriti principe.

"Danas je 6 ,7 zahtjeva za skidanje imuniteta, svaki je različit...Ne treba ulaziti u.meritum, nego da se vidi sta je politički motivisano, šta je progon...", kazao je Bulatović.

Dodao je da danas treba otvoriti raspravu, pa nakon toga ustanoviti principe.

"Najveći problem je selekcija i kriminal koji proističe iz visoke korupcije", naveo je Bulatović.

Dodao je da nije isto kada se traži skidanje imuniteta za nekog ko je oštetio budžet za milionske iznose i za kršenje mjera NKT.

Zogović je pojasnio da su smjernice, koje pominju poslanici opozicije, usvojene u prethodnom sazivu parlamenta, odnosno usvojila ih je bivša vlast.

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da ne niko ne želi da se bilo koji poslanik izuzme od krivičnog gonjenja.

"Sad kad bismo definisali nekim aktom kako ćemo postupati prema zahtjevima tužilaštva, narušili bismo Ustav koji to nije detaljno razradio", naveo je Koprivica.

Administrativni odbor nije usvojio Zahtjev za skidanje imuniteta poslanici Zdenki Popović

Za su glasala četiri poslanika opozicija, a sedam iz vlasti je bilo protiv.

Bulatović: Čitav poslanički DF lišen slobode, skidanje imuniteta Kneževiću politički motivisano

Tužiteljka Ivana Vuksanović, obrazlažući zahtjev za skidanje imuniteta Milanu Kneževiću, navela je da je krajem 2019. došlo do narušavanja javnog reda i mira u Skupštini.

Ona je kazala da je "došlo do čupanja mikrofona" i ometanja sluzbenika u vršenju službene dužnosti od strane Kneževića i tadašnjeg poslanika Andrije Mandića.

Burić je dodao da proizilazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo koje im se stavlja na teret i da je zahtjev za skidanje imuniteta osnovan.

Bulatović je podsjetio da se tada u Skupštini raspravljalo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti "kada je na brutalan i neustavan način pohapšen čitav Klub poslanika DF-a".

On je kazao da je SDT tada rekao da oni nijesu pritvoreni nego "lišeni slobode".

"Mi smo lišeni slobode bez skidanja imuniteta, na neustavan i neposlovnički način", rekao je Bulatović.

Podsjetio je da je DF zbog toga podnio krivične prijave.

"Ako ovo nije politički motivisano pokretanje postupka, šta je?", pitao je Bulatović.

Smatra da je SDT trebalo da se bavi postupanjem tadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića koji nije imao pravo da pozove oko 60 policajaca bez kolegijuma, bez ičega.

"Mi smo ponosni na taj incident", kazao je Bulatović dodajući da su branili crkvu.

Branka Bošnjak je kazala da je to veče u Skupštini bilo opsadno stanje, a niko nije izrekao mjeru udaljenja.

Navela je da se policija bahato ponašala, iznosili su poslanike iako nije izrečena mjera udaljenja.

"Bila je naredba progona DF-a koja se sprovodila cijeli prethodni mandat", navela je Bošnjak.

Zahtjev za skidanje imuniteta odbijen je glasovima vladajuće vecine. Za su glasala četiri poslanika opozicije, a protiv sedam poslanika vlasti.

Vuksanović: Zogoviću na teret napad na službeno lice, gađao Brajovića flašicom

Tokom rasprave o skidanju imuniteta Zogoviću, on je napustio salu i prepustio predsjedavanje zamjeniku Škrelji.

Tužiteljka Vuksanović objasnila je da se Zogoviću na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice.

Ona je rekla da se na sjednici Skupštine u decembru 2019 Zogović popeo na stolicu i povišenim tonom se obratio policijskim službenicima i rekao: "Dolje ruke, bre...kidaćemo vam ruke".

Takođe je, kako je dodala, napao Brajovića odnosno gađao ga flašicom vode "usljed čega je morao da sagne glavu pa je flašica udarila o zid".

Bulatović je kazao je tužilaštvo moralo da zaštiti poslanika od policijskog službenika koji je uletio u salu sa gas maskom prije ikakvog i incidenta.

"Pozivam vas da po službenoj dužnosti vidite ko je taj čovjek koji je nasrnuo na poslanika mimo ovlašćenja", kazao je Bulatović.

Administrativni odbor odbio je zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Zogoviću. Za su glasala četiri poslanika opozicije, a sedam iz vlasti je bilo protiv.

Tužiteljka Vjera Mićunović, obrazlažući zahtjev za skidanje imuniteta Vladanu Raičeviću, rekla je da se njemu na teret stavlja krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Ona je objasnila da postoji osnovana sumnja da svog opasnog psa, rotvajlera, nije držao u prostoru koji je obezbijeđen po propisanim uslovima niti je obilježen.

Zbog toga je kako je dodala, pas ujeo dvije osobe od kojih je jedna maloljetna.

Bošnjak je rekla da poslanik nije bio u zemlji kada se ovo desilo i da je ovo predimenzionirano jer se moglo riješiti u parničnom postupku.

Administrativni odbor odbio je zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Raičeviću.

Za su glasala tri poslanika opozicije, a sedam iz vlasti je bilo protiv.

Koprivica: Slučaj protiv Krapovića montiran, obrazloženje SDT-a puno nelogičnosti

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da protiv poslanika Dragana Krapovića podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje u krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pozivanje na otpor i zloupotreba sluzbenog položaja.

Radi se o političkim događajima u Budvi u junu 2020.

Koprivica je kazao da je ovaj slučaj tipičan primjer političkog progona i politički montiranog procesa.

On je naveo da je svima jasno da se u Budvi desila politička korupcija s ciljem prekrajanja političke volje građana.

"Sam Krapović je u toku mirnih okupljanja građana postupanjem i pozivima uticao da ta okupljanja budu mirna", rekao je Koprivica.

U obrazlozenju SDT-a se, kako dodaje, vidi dosta nelogičnosti.

"Formulacije kako je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duži vremenski period, a govori se da je izvršeno samo u jednom navratu, 17. Juna 2020", naveo je Koprivica.

Zbog ovakvih primjera, kako je dodao, postoji institut imuniteta.

Katnić je odgovorio da se ne radi o političkom krivičnom djelu.

"SDT mora da postupa kad postoji osnov sumnje za krivično djelo...dokazi postoje i iskazi", rekao je Katnić.

Sprovođenje istrage, kako je dodao, ne znači da će neko biti okrivljen nego će se ispitati svi elemnti i donijeti odluka, "što je jedini put ka vladavini prava".

Katnić je rekao da će SDT isto postupati bilo gdje su blokirane saobraćajnice.

Koprivica je kazao da to nije uvijek bio slučaj.

"Demonstrirana je sila da je jedna grupa iznad zakona. Kad odgovara pokitički, onda je u redu. Imamo i slučaj i na Bogetićima", rekao je Koprivica.

On je kazao da su blokade po Nikšiću organizovali direktori preduzeća pa niko nije odgovarao.

"Na ovaj način se željelo zastrašiti svako mirno iskazivanje nezadovoljstva građana protiv političke korupcije", rekao je Koprivica govoreći o dešavanjima u Budvi.

Katnić je rekao da ovdje nema ničega političkog i da nijesu mirna okupljanja korišćenje automobila i blokiranje saobraćajnica.

"Imam pravo kao građanin da kažem da su poslanici, koji su osumnjičeni, u konfliktu interesa kada glasaju o određenim rješenjima", rekao je Katnić.

Dodao je da je iznenađen što Koprivica prijeti, jer mu nije to manir, kada govori "doći će novi tužioci".

"To mi stvara određenu zebnju, ali smatram da Vam se omaklo", kazao je Katnić.

Koprivica je rekao da će doći i novi poslanici "ako će Katnicu biti lakše", jer niko nije dovijeka.

Katnić je objasnio da je slučaj protiv Krapovića pokrenut prije nego što je postao poslanik i da je učinjen pravni ustupak zahtjevom za skidanje imuniteta.

Škrelja je rekao da ima dosta političke halabuke i u slučaju Petra Ivanovića, posebno od potpredsjednika Vlade koji govori "ko može, a ko ne može da spava".

Bulatović je kazao da nije Krapović poveo ljude na proteste u Budvi nego su oni štitili izbornu volju.

Dodao je da su greške prethodne vlasti dovele do dešavanja u Budvi, što je uticalo i na ishod parlamentarnih izbora 30. avgusta.

Odbor je odbio zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću. Za su glasala tri poslanika opozicije, a sedam iz vlasti je bilo protiv.

Pejović: Ivanović kolegama rekao da glasaju za skidanje imuniteta

Katnić je, obrazlažući zahtjev za skidanje imuniteta Petru Ivanoviću, kazao da je on osunjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa odobravanjem kredita iz Abu Dabi fonda.

Ivanović je u vrijeme odobravanja kredita bio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Daliborka Pejović je rekla da im je Ivanovic olaksao donosenje odluke, jer je rekao da se u postupku nece pozivati na imunitet, a i rekao je kolegama da glasaju sa skidanje imuniteta.

Milun Zogović je pitao Katnica koliku je stetu Ivanovic pričinio državi zloupotrebom službenog položaja u ovom slučaju.

Katnić je rekao da je osam miliona dolara steta po osnovu raskinutih ugovora i da je sada to preuzela država. Objasnio je da je u ovom predmetu prvo bio izviđaj, koji je trajao duže zbog uslova ugovora i grejs perioda.

Administrativni odbor jednoglasno je prihvatio predlog za skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću. Za su glasala svih deset prisutnih poslanika vlasti i opozicije.

Odbor je prihvatio i zahtjev bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije.

Leposavić je nedavno razriješen zbog izjave o Srebrenici.

Bonus video: