Na sjednici 21. jula raspravljaće o imenovanju Brđanina

DF se protivi predlogu Vlade, mišljenje Skupštine je sada obavezujuće

10179 pregleda 2 komentar(a)
Brđanin i Knežević, Foto: Boris Pejović
Brđanin i Knežević, Foto: Boris Pejović

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost trebalo bi 21. jula da raspravlja o predlogu Vlade za imenovanje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji je sada vršilac dužnosti.

Na sajtu Skupštine je objavljeno da je zakazana sjednica Odbora, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić još krajem februara Skupštini dostavio predlog da se imenuje Brđanin.

Na čelu Odbora je Milan Knežević, čiji se Demokratski front javno protivi izboru Brđanina za šefa policije. Oni su imali svog kandidata za direktora, koji nije izabran.

Nedavno je strupio na snagu novi Zakon o unutrašnjim poslovima, kojim je propisano da Vlada ubuduće neće moći da postavi direktora policije bez pozitivnog mišljenja Skupštine, odnosno Odbora za bezbjednost i odbranu.

Takođe, zakon propisuje da će direktora UP morati i da smijeni u slučaju da se tom skupštinskom tijelu ne svidi izvještaj o radu Uprave policije.

Sagovornici Vijesti iz civilnog sektora ranije su rekli da je tim izmjenama pojačan politički pritisak na policiju.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je međutim naveo da je tekst Zakona prolazio ekspertize, da odgovornost direktora mora biti višestruka, ali da se u operativnu nezavisnost policije niko ne smije miješati.

Iz Evropske unije su ohrabrili Crnu Goru da poštuje sistem uzajamne kontrole i ravnoteže između izvršne i zakonodavne vlasti, što je suštinsko načelo vladavine prava.

“Iako ne postoji standardni postupak za imenovanje šefa policije u državama članicama Unije, EU snažno ohrabruje Crnu Goru da poštuje sistem uzajamne kontrole i ravnoteže između izvršne i zakonodavne vlasti, što je suštinsko načelo vladavine prava. Imenovanja zasnovana na zaslugama i proceduralne zaštitne mjere protiv političkog uticaja moraju biti vodeći princip i u reformi policije. Koordinator programa za ljudska prava i pravdu u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić kazao je ranije da nove norme u Zakonu ostavljaju mogućnost da svaka nova parlamentarna većina vrši politički pritisak na rad direktora policije”, rečeno je Vijestima iz Delegacije EU.

Civilna aktivistkinja Dina Barjamspahić rekla je da je policija “i do sada bila politizovana i sputana, međutim, umjesto da se radi na tome da ona dostigne potreban nivo osamostaljenja i stekne integritet neophodan da postupa prema svim građanima i građankama jednako, novi menadžment policije se ovim podstiče i primorava da ‘šuruje’ sa političarima kako bi se izborio za policijske funkcije”.

Novim zakonom policija je vraćena u nadležnost MUP-a.

Bonus video: