Palmer: Optimista sam po pitanju evropske perspektive Crne Gore

Palmer je, kako je saopšteno, naglasio značaj stabilnosti Crne Gore, kao zemlje koja je orijentisana prema zapadu i kao dio evropske porodice, ali i važnost očuvanja njenog prepoznatljivog građanskog koncepta.

1774 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Iskustvo Crne Gore u političkoj tranziciji važan je korak za zemlju, demokratiju i budućnost, ali i za odnose SAD-a i Crne Gore i zbog toga sam optimista u vezi evropske perspektive Crne Gore, u čemu SAD nastavlja da pruža podršku, kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer.

On je danas razgovarao i sa predsjednikom Skupštine, Aleksom Bečićem.

Uz osvrt na prethodni onlajn susret iz decembra mjeseca, Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazio zadovoljstvo da je poboljšanjem epidemioloških uslova realizovana posjeta američkog zvaničnika, "što predstavlja značajnu priliku za razmatranje aktuelnih pitanja i jačanje bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država".

Bečić je, kako se navodi, iskazao "istinsko zalaganje za napredak koji jedino može doći putem dijaloga, saradnje i kohezije".

On je informisao američkog diplomatu o započetom dijalogu vlasti i opozicije, te daljim planovima koji imaju za cilj političku stabilnost kako bi se napori usmjerili na postizanje rezultata na evropskom putu, kao primarnom vanjskopolitičkom cilju.

Potvrđujući strateško savezništvo u okviru NATO-a, Bečić je istakao zadovoljstvo zbog uspješno organizovanog samita u Briselu i ponovio punu posvećenost Crne Gore prioritetima i pravcima djelovanja Alijanse. Naveo je i da se Crna Gora pokazala kao pouzdan i stabilan partner.

Palmer je, kako je saopšteno, naglasio značaj stabilnosti Crne Gore, kao zemlje koja je orijentisana prema zapadu i kao dio evropske porodice, ali i važnost očuvanja njenog prepoznatljivog građanskog koncepta.

Ukazujući na značaj zakonodavnih aktivnosti Parlamenta za proces pridruživanja EU, Palmer je pozdravio iskazanu spremnost da Parlament nastavi da doprinosi ispunjavanju dužnosti i odgovornosti iz evropske agende.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju transatlantskih veza, posebno o bliskoj i partnerskoj saradnji SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: