Abazović: Budućnost u evropskoj zajednici jedini način da izađemo iz balkanske "crne rupe"

"BiH i Crna Gora imaju odlične odnose, koje kruniše ranije riješeno granično pitanje"

7339 pregleda 7 komentar(a)
Abazović - Šefik Džaferović i Željko Komšić, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović - Šefik Džaferović i Željko Komšić, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora daje punu podršku BiH na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Želimo graditi bolju budućnost u evropskoj zajednici naroda. To je jedini način da izađemo iz balkanske 'crne rupe' ", naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Iz Vlade su naveli da je Abazović naglasio da bolje infrastrukturno povezivanje vodi do veće mobilnosti, a da će ona voditi boljem povezivanju regiona i razbijanju predrasuda kod ljudi.

"U tom smislu, potpredsjednik Abazović je istakao značaj rekonstrukcije puta Šćepan polje - Foča, kao i izgradnje novog mosta na tom potezu", kazali su.

Prema njihovim riječima Abazović je naglasio da postoji potencijalna opasnost da bi izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela moglo doći do dalekosežnih posljedica na životnu sredinu Crne Gore, ali i ugrožavanja Nacionalnog parka Durmitor, kao UNESCO baštine.

"Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naznačio je da su Crna Gora i BiH intenzivirali saradnju, ističući da je za BiH jako važno emitovanje stabilnosti u regionu i Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da je Džaferović iskazao zahvalnost zbog učestvovanja Abazovića na komemoraciji u Potočarima i zbog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom Parlamentu, navodeći da je to civilizacijski čin.

Prema njihovim riječima, Džaferović je naznačio da je projekat HE Buk - Bijela za njega sporan i da se o tome vodi spor pred Ustavnim sudom.

"Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da BiH i Crna Gora imaju odlične odnose, koje kruniše ranije riješeno granično pitanje. Komšić je naveo da je važno da nema promjena ritma u odnosima", navodi se u saopštenju Vlade.

Oni su kazali da je Komšić iskazao zadovoljstvo, jer Crna Gora slijedi NATO i EU put i da je to recept za cijeli region, nadajući se napretku i svoje zemlje na tom putu.

Dodaju kako su Abazović, Komšić i Džaferović razgovarali i o intenziviranju saradnje u oblasti turizma i energetike.

Bonus video: