Tim Džuda: Krivokapićeva posjeta EBRD važnija od Džonsona

Tim Džuda o “istorijskoj posjeti”, kineskom kreditu, ulozi šefa ANB u crnogorskoj državnoj delegaciji

28123 pregleda 8 komentar(a)
“London je dobro mjesto za vođenje domaćih političkih bitaka”: Crnogorska delegacija, Foto: Sasa Matic/gov.me
“London je dobro mjesto za vođenje domaćih političkih bitaka”: Crnogorska delegacija, Foto: Sasa Matic/gov.me

Posjeta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) važnija je od susreta sa predstavnicima britanske Vlade, imajući u vidu kredit koji je Crna Gora uzela od Kine, ocijenio je novinar britanskog Ekonomista i stručnjak za Balkan Tim Džuda.

On za “Vijesti” kaže da susret dva premijera jeste istorijski, ali samo zato što se prije nije desio.

U interesu je obje države da imaju trgovinski sporazum: Džuda
U interesu je obje države da imaju trgovinski sporazum: Džudafoto: Screenshot/Youtube

“Mislim da je posjeta gospodina Krivokapića EBRD-u važnija od činjenice da je bio u Velikoj Britaniji. Ne znam je li se crnogorski tim sreo sa drugim ljudima iz finansijskog sektora u Londonu, ali s obzirom na priču Rojtersa od prije neki dan o skoro nađenom rješenju problema s kineskim dugom, ne bih bio iznenađen”, kazao je Džuda.

Ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović kazao je ove sedmice u intervjuu za Rojters da je Crna Gora “na nekoliko sedmica od dogovora” sa evropskim i američkim bankama da zamijeni ili refinansira skoro milijardu dolara visok dug Kini za autoput, te da se nada smanjenju kamatne stope na ispod jedan odsto.

Džuda ne misli da posjeta Londonu utiče na ugled Crne Gore kod međunarodnih partnera, u smislu poboljšanja s obzirom na, kako ocjenjuje, nestabilnu političku situaciju i proruske partije u vlasti.

Smatra da je “neobična” prisutnost šefa Agencije ta nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića u delegaciji bila da Britance uvjeri da crnogorska bezbjednost, posebno u odnosu na NATO, nije ugrožena.

“Vidjeli ste da je gospodin Krivokapić o ovom pitanju govorio, ako ne i direktno, a London je dobro mjesto za to, pod tim mislim na vođenje domaćih političkih bitaka putem posrednika”, rekao je Džuda.

Krivokapić se u Londonu sastao sa premijerom Borisom Džonsonom, ministarkom za Evropu i Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova, Vendi Morton, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva, Lindzijem Hojlom, predsjedavajućim Interparlamentarne grupe za Crnu Goru i članom Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva, Aleksom Sobelom i sa državnim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Stivenom Lavgrouvom.

Džuda podsjeća da Velika Britanija i Crna Gora još nemaju trgovinski sporazum nakon Brexita, koji Velika Britanija ima s Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Kosovom.

“Trgovina između Velike Britanije i Crne Gore mala je, ali i u interesu je obje zemlje je da imaju trgovinski sporazum, pa pretpostavljam da su razgovarali o tome. Velika Britanija će pružiti pomoć Crnoj Gori u određenim bezbjednosnim aspektima, što je dobro za obje države”, kazao je Džuda.

Vlada Velike Britanije uvijek je, kako podsjeća, govorila da “napuštamo EU, a ne Evropu” i takve posjete, kao i nedavna posjeta fregate Crnoj Gori, bi to trebali pokazati. “Ali činjenica je da je Velika Britanija izgubila dodatnu vrijednost za zemlje regije čiji je glavni strateški cilj evropska integracija na koju je Velika Britanija nekada imala puno uticaja, a sada nema”, kaže Džuda.

Džuda smatra da sama posjeta Downing Street-u (sjedište britanske Vlade) za obje strane i nije bilo toliko važna i da o tome nema izvještaja u britanskoj štampi..

“Kada sam bio u Crnoj Gori prije nekoliko sedmica, bio sam jedini britanski novinar koji je zatražio intervju s gospodinom Krivokapićem koji je mogao iskoristiti kako bi se pripremio za posjetu, ali nije uspio naći vremena. Magazin Ekonomist zapravo ima tri puta više pretplatnika od broja stanovništva Crne Gore, pa mi je bilo jako žao što nije imao vremena prije svog putovanja da objasni svoje stavove”, kazao je Džuda.

Britanska Vlada: Čestitke Krivokapiću za zaustavljanje šverca cigareta

U saopštenju britanske Vlade navedeno je da su Džonson i Krivokapić razgovarali o potrebi suzbijanja ozbiljnog organizovanog kriminala u regiji Zapadnog Balkana.

“Premijer je čestitao premijeru Krivokapiću na nedavnim koracima koje je preduzeo da zaustavi krijumčarenje cigareta preko Crne Gore. Lideri su odlučili da nastave blisko da sarađuju u suzbijanju ruske maligne aktivnosti”, navodi se u saopštenju objavljenom juče na sajtu britanske Vlade.

Početkom jula Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o potrebi pokretanja postupka isključenja ili zabrane skladištenja duvanskih proizvoda iz oblasti Slobodne zone Luke Bar.

U jučerašnjem saopštenju dodaje se da su se zvaničnici saglasili i o važnosti NATO-a za zajedničku bezbjednost Velike Britanije i Crne Gore. Džonson je naglasio i važnost posjete fregate britanske Kraljevske ratne mornarice “HMS Richmond” Crnoj Gori prošlog mjeseca.

Krivokapić je na sastanku kazao da je Vlada Crne Gore “veliko razočaranje za treće strane, jer su mislili da bi moglo doći do promjene spoljnopolitičkog kursa zemlje nakon izbora”.

Bonus video: