"Tosčelik ne napušta Nikšić"

Ambasadorka Turske najavila: Erdogan uskoro dolazi u Crnu Goru

Turska ambasadorka Songul Ozan najavila nove investitore

18027 pregleda 421 reakcija 43 komentar(a)
Ozan, Foto: BORIS PEJOVIC
Ozan, Foto: BORIS PEJOVIC

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uskoro će posjetiti Crnu Goru, najavila je ambasadorka Songul Ozan.

Ona je na doručku s novinarima u rezidenciji Ambasade Turske u Podgorici rekla da se radi na utvrđivanju datuma Erdoganove posjete.

Posjetu Erdogana dogovorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Antalijskom diplomatskom forumu koji je održan prošlog mjeseca.

Ambasadorka je kazala da su u Antaliji na forumu održani korisni susreti i Crna Gora se dobro predstavlja u medijima u Turskoj kao turistička destinacija, ali i destinacija za ulaganja u nekretnine.

“Puno ljudi iz Turske dolazi na primorje i kupuje nekretnine, najviše u Budvi. Svi u Turskoj vole Crnu Goru”, rekla je Ozan.

Navela je da su u Crnoj Gori prisutni veliki turski investitori – Tosčelik, Net holding, Gintaš, Turkish Airlines, građevinske kompanije koje su dosta poznate u svijetu...

“U Portonovom smo imali 20-ak firmi koje su radile tamo i oko 2000 turskih radnika. Turski radnici su i na auto-putu”, rekla je Ozan i dodala da je u Crnoj Gori registrovano 3500 turskih firmi, od kojih je aktivno 400.

Takođe, kako je rekla, postoji interesovanje novih investitora iz Turske za ulaganja u Crnu Goru, posebno u sektor zdravstva, turizma, energetike, proizvodnje organske hrane.

Ozan tvrdi da Tosčelik neće napustiti nikšićku Željezaru, već s Ministarstvom za ekonomski razvoj radi na rješenju problema.

Ona je istakla da je to važna investicija i svi žele da se održi.

“Oni su jedni od najvažnijih izvoznika i jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi. Tosčelik je jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svjetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru. Podržavamo tu investiciju i želimo da ostanu. Špekulacije su da oni žele da odu, ali nema ništa od toga”, kazala je Ozan.

Tosčelik, kako dodaje, na dnevnoj bazi razgovara s Ministarstvom za ekonomski razvoj, bila su rješenja oko plata.

U Željezari, kako su ranije kazali iz Sindikata, proizvodnje nema od marta. Radnici su se nedavno usprotivili namjeri uprave da im plate smanji 30 odsto, pa je nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva za ekonomski razvoj, odlučeno da smanjenje bude deset odsto. B. Ma.

Ambasadorka je u razgovoru s novinarima istakla važnost 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske kada se navršava pet godina od pokušaja državnog udara u Turskoj. U pokušaju vojnog udara 2016. godine život je izgubilo oko 250 osoba, a njih skoro 2.200 je ranjeno.

Preporučujemo za Vas