Vladajuću koaliciju u Ulcinju žulja parlamentarna istraga

Odbornik SDP-a ocjenjuje da su u pitanju lični interesi

4751 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejovic
Foto: Boris Pejovic

Nema naznaka da bi sjednica ulcinjskog parlamenta, prekinuta 2. juna, uskoro mogla biti nastavljena iako su pred odbornicima neke značajne tačke, poput formiranja anketnog odbora i pokretanja parlamentarne istrage zbog nerealizacije kredita od KfW banke u iznosu od 20 miliona eura.

I dok predsjednik SO Hadži Sulejmani i dalje vjeruje u dogovor vladajuće koalicije oko spornih tačaka dnevnog reda, predsjednik OO SDP i odbornik Naser Resulbegović smatra da su uskopartijski i interesi pojedinaca nadvladali opšti interes.

Nastavak sjednice trebalo je da bude održan krajem prošlog mjeseca, ali su odbornici vladajuće koalicije, kako je kazao Sulejmani, zbog privatnih obaveza najavili izostanak zbog čega je ona odložena.

Sjednica je 2. juna prekinuta jer vodeće članice vladajuće koalicije DPS i DP, različito vide predlog rješenja o razrješenju Savjeta Radio Televizije Ulcinj. Prema saznanjima “Vijesti”, DP želi izbor novog Savjeta, dok je DPS oprezan zbog eventualnih zakonskih posljedica. Iz DP, “Vijestima” su nedavno kazali da će Savjet RT UL biti formiran striktno po važećim zakonskim odredbama i procedurama.

Resulbegović je pak ocijenio da to nije pravi razlog za neodržavanje nastavka sjednice već da vladajuću koaliciju muči pokretanje parlamentarne istrage.

On je podsjetio Sulejmanija da je u skladu s odredbama poslovnika SO, bio dužan da nastavak prekinute sjednice sazove najkasnije u roku od sedam dana.

“Izostanak dogovora o nastavku sjednice jasno ukazuje da su na dnevnom redu i neke tačke za koje su pojedini koalicioni subjekti posebno zainteresovani, ali ne iz razloga značaja tih tačaka za opšti interes, već za uskopartijske, a moguće i lične interese pojedinaca“, kazao je Resulbegović “Vijestima”.

Naveo je da je SDP i ranije ukazivao da aktuelna većina funkcioniše kao raštimovani orkestar i da svako vuče na svoju stranu, ne vodeći računa o interesima grada i građana Ulcinja.

“Vrlo je moguće da je, između ostalog, jedan od razloga što se ova sjednica više nikad neće nastaviti, tačka dnevnog reda koja je uvrštena na predlog odbornika SDP-a, a tiče se pokretanja parlamentarne istrage i formiranja anketnog odbora radi utvrđivanja odgovornosti za nerealizaciju vrlo značajnih kapitalnih investicija koje je trebalo da budu finansirane kreditnim sredstvima kod KFW banke“, kazao je Resulbegović.

Iako su formalno podržali tu inicijativu, ocijenio je on, očigledno je “da vladajućoj većini ne odgovara utvrđivanje odgovornosti za višemilionsku štetu i druge posljedice koje su nastale čistim neradom, neznanjem i neprofesionalnim odnosom onih koji su bili dužni da realizuju ove projekte“.

Da je vlast radila ono što je njen posao, dodao je, građani bi imali riješeno pitanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda i ne bi se bavili utvrđivanjem štete i odgovornosti.

“Kada vlast to već nije uradila, a u vlasti su, u periodu od potpisivanja ugovora o odobravanju sredstava do dana današnjeg, svi učestvovali osim SDP-a, minimum što građani zaslužuju je da dobiju preciznu informaciju ko je odgovoran za višemilionsku štetu koja im je pričinjena“, kazao je Resulbegović.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, i inspektori kriminalističke policije provjeravaju da li je i koliko država oštećena u poslu sa KfW bankom, u kome je Vlada garnat za kredit od 20 miliona eura Opštini Ulcinj za projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

Realizacija projekta, za koji se lokalna vlast proslavila probijanjem petogodišnjeg grejs perioda, još nije počela ali je zato na naplatu 30. aprila, stigla prva rata kredita u iznosu od 900 hiljada eura.

Bonus video: