CIVIS: Kršenje sporazuma ne dolazi u obzir, Vlada postigla odlične rezultate u spoljnoj politici

Iz Saveza građana poručuju da prioriteti Valde u budućem periodu moraju biti borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, odnosno procesuiranje nosioca koruptivnih poslova iz bivšeg režima

14782 pregleda 177 reakcija 42 komentar(a)
Predsjednik Saveza građana CIVIS: Srđan Pavićević, Foto: Screenshot
Predsjednik Saveza građana CIVIS: Srđan Pavićević, Foto: Screenshot

Generalni sekretarijat Saveza građana CIVIS zaključio je na posljednjoj sjednici da situacija u Crnoj Gori nije vanredna kako bi se žurilo sa rekonstrukcijom Vlade, te da bi rekonstrukcija imala smisla samo u slučaju da se na visoke pozicije u državi postave stručni, moralni i kompetentni kadrovi.

"Prije bilo kakvog razgovora o rekonstrukciji, svi politički subjekti koji čine većinu moraju potvrditi validnost Sporazuma od 8. septembra 2020. godine, koji su potpisali nosioci lista tri pobjedničke koalicije kojim je uspostavljen politički okvir za formiranje Vlade", navodi se u saopštenju CIVIS-a.

Dodaju da kao dio parlamentarne većine, cijene da bi u slučaju da dođe do rekonstrukcije aktuelne Vlade, neophodno bilo da se promjene obave i "po dubini", odnosno da se preispitaju dosadašnji rezultati rada i kadrovske kombinacije u javnim i preduzećima u državnoj svojini i drugim državnim institucijama, te da se tamo gdje je to neophodno na ključne pozicije postave kredibilni i kompetentni stručnjaci.

"CIVIS bezrezervno podržava građanski koncept Crne Gore i multinacionalni sklad, pa nema ništa protiv da u rekonstruisanu Vladu uđu predstavnici stranaka manjinskih naroda, ali cijeni da bi bilo neophodno da sva ministarstva urade presjek dosadašnjih rezultata rada i da bi taj presjek bio od koristi za razdvajanje pojedinih glomaznih ministarstava, odnosno osnivanje novih resora".

Dodaje se da je Generalni sekretarijat Saveza građana CIVIS ocijenio i da je Vlada postigla odlične rezultate u spoljnoj politici, ali da njeni prioriteti nad prioritetima u budućem periodu moraju biti borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, odnosno procesuiranje nosioca koruptivnih poslova iz bivšeg režima.

"Vlada mora brzo djelovati i da bi što prije imali stabilan napredak u rastu ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, kvalitetu prosvjetnog i zdravstvenog sistema, kao i u ostalim oblastima društva. CIVIS apeluju i da je neohodno brzo prevazići probleme u radu Skupštine Crne Gore, koji su rezultat opstrukcije dijela parlamentarne vecine, sto je nezabilježeno u dosadašnjoj teoriji i praksi. Da apsurd bude veci, bojkotom se sada blokiraju izmjene svih zakona i izbor novih tuzilaca i tako zaustavlja obracun sa kriminalom, kao jedan od proklamovanih prioriteta vladajuće većine", zaključuje se u saopštenju Savez građana koji je na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine bio dio platforme "Crno na bijelo".

Predsjednik Saveza građana CIVIS je Srđan Pavićević.

Bonus video: