Kada Vučić organizuje, DF-u Tito ne smeta

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organiziovao proslavu 75 godina od oslobađanja Beograda 2019. godine, manifestacija je imala iste elemente, ali su riječi kritike izostale.

75202 pregleda 972 reakcija 252 komentar(a)
Lideri Fronta na proslavi u Beogradu, Foto: Printscreen
Lideri Fronta na proslavi u Beogradu, Foto: Printscreen

Nakon organizovanja svečanosti povodom Dana državnosti Crne Gore, i ujedno obijlježavanja 80 godina od početka prvog pravog opštenarodnog ustanka u Evropi, koje je organizovao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, oštro su reagovali iz Demokratskog fronta.

Naime svečanost su pored Bečića prisustvovali i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, kao i reis islamske zajednice Rifat Fejzić.

Na svečanosti između ostalih izvedena je pjesma "Maršala Tita".

Poslanik DF-a Slaven Radunović je cijelu manifestaciju nazvao "skandaloznom klopkom za mitropolita".

"Sramni pir Brozovih sljedbenika, koji nije primjeren danas nijednoj evropskoj zemlji, već samo možda Sjevernoj Koreji! Samo je slet falio. Ovo ni Milo Đukanović ne bi napravio Mitropolitu, kad bi ga već pozvao. Užas", napisao je između ostalog Radunović na svom fejsbuk profilu.

Reagovao je i lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović koji je napisao:

"Koliko je bilo neprijatno mitropolitu Crnogorko- primorskom sinoć možemo slutiti. Ipak, vladika Joanikije poznaje prilike i ovu zemlju mnogo dublje nego mnogi od nas".

Kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organiziovao proslavu 75 godina od oslobađanja Beograda 2019. godine, manifestacija je imala iste elemente, ali su riječi kritike izostale.

Na velikom platnu su se smijenjivale između ostalih i fotografije Josipu Broza Tita, a Beogradska filharmonija, potpomognuta ruskim vojnim horom "Aleksandrov" je otpjevala čuvenu partizansku i antifašističku pjesmu "Po šumama i gorama" uz aplauz okupljenih.

Irinej na proslavi Oslobađanja Beograda
Irinej na proslavi Oslobađanja Beogradafoto: Printscreen

Svečanosti su između ostalih prisustvovali i tadašnji patrijarh SPC Irinej, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević kao i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

I 9. maja 2021. godine na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom u Beogradu, kojuje takođe organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bio je dio posvećen Josipu Brozu.

Fotografija Tita na proslavi Dana pobjede u Beogradu 9. maj 2021.
Fotografija Tita na proslavi Dana pobjede u Beogradu 9. maj 2021. foto: Printscreen

Bonus video: