Borelj: EU mora Zapadni Balkan da održi na evropskom putu, nijesmo savršeni ali smo najbolji

On je naveo da se nazire izlaz iz tunela pandemije COVID-a 19, ali da svi moraju da ostanu budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, i pozvao na saradnju sa Rusijom i Kinom, koje se koriste "diplomatijom vakcinama"

4379 pregleda 5 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska unija (EU) mora cijeli region Zapadnog Balkana da održi na evropskom putu, kazao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj na Dubrovnik forumu.

On je rekao da je EU najbolja kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu.

"Nijesmo savršeni, ali smo najbolji, zbog čega moramo nastaviti sa svima koji dijele našu viziju. To znači da održimo pažnju na Zapadnom Balkanu i cijeli region na evropskom putu", rekao je Borelj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da se nazire izlaz iz tunela pandemije COVID-a 19, ali da svi moraju da ostanu budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, i pozvao na saradnju sa Rusijom i Kinom, koje se koriste "diplomatijom vakcinama".

Borelj je upozorio na stanje u Africi koje se pogoršava, gdje je vakcinisano samo tri odsto za razliku od 60 odsto u Evropi.

On je ocijenio da će jedna od posljedica pandemije biti sve nesigurniji, manje jednak i manje slobodan svijet.

"Nejednakost će biti vidljiva ne samo između zemalja nego i unutar svake pojedine zemlje", rekao je Borelj i dodao da su odlučujući faktor za prevladavanje pandemije vaccine.

On je kazao da je važno kako će se EU pozicionirati u trouglu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, koja, kako je naveo, bilježi zadivljujući ekonomski razvoj.

Prema njegovim riječima, uticaj Kine raste u cijelom svijetu.

"Postaje sve nametljivija, saradnja s njom postaje sve teža", istakao je Borelj, i dodao da se sa Kinom mora sarađivati na puno područja i da je privredni potencijal i dalje vrlo velik.

Bonus video: