Bečić jedan od govornika u Potočarima na 26. godišnjici genocida u Srebrenici

U Potočarima će se emitovati Bečićeva video poruka

25307 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2021. 21:55h

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, jedan je od planiranih govornika na 26. godišnjici genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica i ukopu identifiikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine, potvrđeno je "Vijestima".

U Memorijalnom centru Potočari sjutra će se održati komemorativni skup i biće sahranjeno još 19 žrtava genocida u Srebrenici.

U Potočarima će se emitovati Bečićeva video poruka.

Portal Politički.ba je ranije objavio da su osim Bečića, organizatori predvidjeli i obraćanje ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona, predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, ministra vanjskih poslova Irana Džavada Zarifa, predsjednika Tribunala u Hagu Karmela Agiusa, ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujara Osmanija, komesara za proširenje Evropske unije (EU) Olivera Varheljija...

Politički.ba navodi da će se većina govornika obratiti posredstvom video linka.

Poruku šefa iranske diplomatije pročitaće njegov specijalni izaslanik, nekadašnji ambasador ove države u BiH Muhamed Ebrahim Taherian.

Prema spisku govornika, koji je Politički.ba imao na uvid, Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratiće se okupljenima u Potočarima.

Za govornicu će stati i Kada Hotić, predstavnica majki Srebrenice, kao i Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacioog odbora za obilježavanje 11. jula 1995., te Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje još uvijek traže svoje najmilije.

Alis Nderitu, podsekretarka Ujedinjenih nacija (UN) i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida obratiće se putem video linka.

Bonus video: