Svi žele da im građani ne odlaze

Većina partija obećava da će povećati zaposlenost i ulagati u turizam i poljoprivredu
116 pregleda 1 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Vesko Belojević
Mojkovac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.11.2017. 19:59h

Nosioci većine lista za predstojeće lokalne izbore u Mojkovcu, saglasni su da su najveći problemi te opštine nezaposlenost i odliv stanovništva. Uz to, kažu, neophodna su značajnija ulaganja u turizam i poljoprivredu.

Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni gradonačelnik Dejan Medojević tvrdi da se na rješavanju problema nezaposlenosti i odliva stanovništva konstantno radi.

“DPS ima jasan plan sa čijom se realizacijom već počelo, a koji će povećati stepen zaposlenosti u Mojkovcu. Tako ćemo zadržati naše mlade ljude”, tvrdi Medojević.

On pojašnjava da misli na otvaranje planine Bjelasice, koja sa mojkovačke strane “nije bila valorizovana dovoljno”. Kako je naveo infrastrukturno opremanje biznis zone u Babića Poljima je jedan od planova te partije.

Nosilac izborne liste Socijalističke narodne partije (SNP) Veselin Jovanović istakao je će raditi na zaustavljanju trenda odseljavanja iz grada, podsjećajući da je Mojkovac od 2005. godine napustilo 2.000 stanovnika.

“Ulaganjima u turizam i poljoprivredu vidimo šansu za otvaranje novih radnih mjesta i zaustavljanju odliva stanovništva. SNP bi, posebnim opštinskim fondovima, obezbijedio razne vrste podsticaja za ljude koji žele da žive od svog rada i bave se turizmom i poljoprivredom”, kazao je on

Nosilac liste Demokratskog fronta Nikola Baltić tvrdi da taj politički savez nudi konkretna rješenja i neće “obećavati megalomnske projkte i fikcije, poput ski centra ili ponovnog otvaranja rudnika Brskovo”.

“Nudimo, prije svega racionalnu i efikasnu lokalnu upravu, koja će stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta, kroz preduzetništvo i privatni biznis. Ponudićemo mladima pomoć pri počinjanju njihovih biznisa, od apliciranja i pisanja predloga projekata, do povoljnih kreditnih linija. Za te kredite neće, kao do sada, biti potrebna odgovarajuća politička pripadnost”, istakao je Baltić.

Nosilac liste Demokratske Crne Gore Ivan Stanić istakao je da će ta partija, nakon formiranja nove vlsti, u lokalnoj upravi angažovati profesionalni mendžment.

“Formiraćemo kancelariju za lokalni ekonomski razvoj. Uspostavićemo podsticajni pravni okvir za razvoj preduzetništva, a jedan od zadataka biće i ukidanje i smanjenje dažbina koje guše privrednu aktivnost. Posebnu pažnju usmjerićemo ka poljoprivredi kao strateškoj i perspektivnoj grani privrede u Mojkovcu. Radićemo na upotpunjavanju turističkih sadržaja”, kazao je Stanić “Vijestima”.

Nosilac liste Socijaldemokrata (SD) Milan Popadić istakao je da u toj partiji imaju konkretne projekate za veće zapošljavanje. Time će se, kako je rekao, poboljšati životni standard Mojkovčana.

“Unapređenje putne infrastrukture, oživljavanje prigradskog saobraćaja i definisanje dugoročno održivog modela obezbjeđivanja prevoza učenicima iz seoskih područja, završetak adekvatnog vodosnabdijevanja, trajno rješavanje komunalnog otpada i priključivanja na gradsku kanalizaciju u djelovima grada, obezbjeđivanje besplatnog bežičnog interneta u užem gradskom jezgru, naveo je Popadić.

URA obećava ulaganja u mali biznis

Nosilac liste URA Ivan Ašanin kaže da je njihov osnovni cilj zaustavljanje daljeg propadanja i zaokret u načinu vođenja Mojkovca. “Podrška preduzetnicima, valorizacija i promocija biznis-zone Babića Polje, osnivanje opštinskog investicionog fonda za podršku malom biznisu, poljoprivredi i razvoju sela uz obavezu da za četiri godine povećamo ulaganja u razvojne projekte na milon eura. Planiramo osnivanje centra za pomoć poljoprivrednicima za razvijanje posebnih modela ulaganja kroz dobijanje subvencija i olakšavanje pristupa EU fondovima”, kazao je on.

Bonus video: