Bečić: Solidarnost i pomirenje najbolji način da odamo počast mrtvima i pokažemo da smo iz prošlosti izvukli pouke

"U ime bilo kog normalnog i časnog čovjeka, pripadnika ovog ili onog naroda, ove ili one vjeroispovijesti, niko nije učinio ni prekršaj, a kamoli zločin ili genocid. Zato što zločinci imaju ime i prezime. Nemaju oni nikakvu nacionalnost"

11021 pregleda 207 reakcija 64 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Zločinci imaju ime i prezime i nemaju nacionalnost, nemaju vjeru – ni Bog ni Alah nije sa njima. Nemaju ni sebe – nemaju čovjeka u sebi. Zločinci su ljušture ispunjene samo zlom. Zato je neko zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić koji se video porukom obratio prisutnima na komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima.

Obraćanje Bečića prenosimo integralno:

"13. jula ove godine, Crna Gora ne obilježava samo Dan državnosti, već i značajan jubilej – 80 godina od Trinaestojulskog ustanka, prvog u tada porobljenoj Evropi. Taj ustanak je u kontinentalnim i globalnim razmjerama postao simbol borbe protiv fašizma. Trinaesti jul, kao naša druga riječ za borbu protiv zla u ljudima je, zato, sjećanje i na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima i u svim vremenima.

Stoga, nakon 26 godina od ovog, za sve mučnog i tragičnog događaja, naročito za nas u regionu, želim da vam, ovog puta kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i kao sin, brat, rođak i komšija, i uvijek, uvijek kao čovjek, uputim izraze dubokog saosjećanja u bolu i patnji, koja svima nama na ovim prostorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost. Onima koji danas sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih upućujem naijskrenije saučešće.

Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikada više ne preispitujemo mir. I dodatno, podsjeća nas da i u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla, sa mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa, Crna Gora, kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, donijetu prije par nedjelja u Skupštini čiji sam predsjednik, najoštrije je osudila genocid u Srebrenici, kao i one koji ga negiraju. U istom tekstu, pokazali smo odlučnost da osudimo sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, uz duboko saosjećanje za sve žrtve i njihove porodice. I ono što nikada niko nije učinio, a kako bismo sasjekli dalje korijene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebe – osudili smo i pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

U ime bilo kog normalnog i časnog čovjeka, pripadnika ovog ili onog naroda, ove ili one vjeroispovijesti, niko nije učinio ni prekršaj, a kamoli zločin ili genocid. Zato što zločinci imaju ime i prezime. Nemaju oni nikakvu nacionalnost. Nemaju oni nikakvu vjeru – ni Bog ni Alah nije sa njima. Nemaju ni sebe – nemaju čovjeka u sebi. Zločinci su ljušture ispunjene samo zlom. Zato je neko zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije.

Zato, molim sve one koji ovih dana brane ovaj ili onaj narod od Crne Gore da prestanu sa štetnim manipulacijama, jer upravo takvim postupanjima oni poimenično određenom pojedincu, kojem je ustanovljena krivica kao individualna odgovornost, grade živi štit od određene nacije i od određene vjere, te samim tim kompromituju i tu naciju i tu vjeru. Niti se zločini smiju pripisivati narodima ili vjerama, niti se jedni zločini i genocidi smiju opravdavdavati drugima. To je pogubno i tome ću se uvijek snažno suprostaviti.

Dragi prijatelji, dozvolite mi da koristeći se baš ovom prilikom, a nošen iskrenom emocijom prema svim žrtvama, pozovem sve komšije, prijatelje, sunarodnike i svu našu balkansku braću i sestre, da jačamo međuvjerske, međunacionalne, prije svega međuljudske odnose, jer je tolerancija, razumijevanje, solidarnost i pomirenje najbolji način da mi živi odamo počast mrtvima i pokažemo da smo iz prošlosti izvukli pouke.

Izražavajući spremnost da učinim sve da nikada više ne dođemo u situaciju da izbiju ratni sukobi, u okviru kojih će se zbivati bezumni zločini čije žrtve ćemo sahranjivati decenijama nakon toga, kao i u uvjerenju da nikada više zločini, stradanja, razaranja, barut i nestabilnost neće biti prva asocijacija na Balkan, još jednom se, u ime građana Crne Gore i svoje ime, poklanjam sjenima ubijenih, uz osjećaj dubokog pijeteta prema njima i iskrenog saučešća u bolu članova njihovih porodica.

Da njihove duše počivaju u miru! Slava im", kazao je Bečić

Bonus video: