Srebrenica opominje da mir neizrecivo vrijedi

Ove godine, u Memorijalnom centru su ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Najmlađa od njih imala je 16 godina, a najstarija 63 godine...

29017 pregleda 398 reakcija 51 komentar(a)
Ove godine u Memorijalnom centru su ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava, Foto: N 1
Ove godine u Memorijalnom centru su ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava, Foto: N 1

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je juče da genocid u Srebrenici i njegovo obilježavanje mora biti neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost.

On je u video-poruci, kojom se obratio učesnicima komemoracije žrtvama u Potočarima, rekao da nakon 26 godina od mučnog i tragičnog događaja želi da kao predsjednik Skupštine, ali i kao sin, brat, rođak i komšija i uvijek kao čovjek, uputi izraze dubokog saosjećanja u obliku i patnji koja svima mora biti opomena da život u miru ima neizrecivu vrijednost.

U Memorijalnom centru u Potočarima juče je obilježena 26. godišnjica zločina.

Ove godine, u Memorijalnom centru su ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Najmlađa od njih imala je 16 godina, a najstarija 63 godine...

Na komemoraciji su govorili brojni zvaničnici iz svijeta i regiona, a prisustvovali su i brojni zvaničnici iz Crne Gore.

Bečić je podsjetio da je Crna Gora kroz Rezoluciju osudila genocid u Srebrenici, kao i one koji ga negiraju.

“Ono što niko nikada nije učinio a kako bismo sasjekli dalje korjene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebe, osudili smo pokušaja pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom ili hrvatskom narodu za genocid ili zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Odgovornost može biti individualna. Nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački. Zločinci imaju ime i prezime”.

Od crnogorskih zvaničnika, komemoraciji su prisustvovali crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

U Vladinoj delegaciji bili su i savjetnica premijera za manjine Maida Gorčevič i direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić.

Đukanović je novinarima kazao da su politike nacionalizma i fašističke ideje opet na sceni i poručio da je potrebno uspostavili jasan politički demokratski front kako se one ne bi ponovile.

On je istakao da su ovakvi događaji prilika da se osnaži front otpora prema retrogradnim idejama.

“Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički demokratski front u odnosu na te ideje, prijeti nam opasnost da će se te ideje ponoviti, ali se nadajmo ne sa ovako strašnim posljedicama“.

On je rekao da je vrijeme restauracije političkih ideologija iz ranih 90-ih godina koje su dovele do užasnih tragedija čija je kulminacija upravo genocid u Srebrenici.

Đukanović je istakao da je u Potočarima ne samo da bi se poklonio žrtvama genocida, već da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama BiH i prema međunarodnim institucijama koje 26 godina doprinose punoj istini i dostizanju pravde za počinioce tog najstrašnijeg zločina.

Abazovića je juče u u Potočarima ugostila predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić.

Iz Vlade je saopšteno da je Subašić izrazila zahvalnost zbog posjete i izražaja saosjećanja porodicama žrtava genocida i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore.

Abazović je za N1 poručio da je brojna delegacija poruka da je Crna Gora prijateljska zemlja i da je njena politika usmjerena ka miru i suočavanju s prošlošću.

“Nismo ni mi posljednjih decenija iscrpili sve ratne zločine, niti ispitali svoju ulogu u tome, ali dolaze neke nove generacije i možda će one biti uspješnije u tome. Mi nećemo imati nikakvu restrikciju da sprovodimo zakon i istražujemo odgovornost nekih naših ljudi ili političara koji su učestvovali u krvavom raspadu bivše Jugoslavije. Danas je bila želja da smo tu i da osudimo ne samo genocid u Srebrenici, nego i sve zločine i da se solidarišemo s porodicama svih žrtava bivše Jugoslavije”.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici partija iz Crne Gore. U ime Bošnjačke stranke, u Potočarima su juče bili predsjednik Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i više desetina članova Foruma mladih BS.

Oni su predali primjerak Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je nedavno usvojila Skupština.

U ime Socijaldemokratske partije (SDP), komemoraciji su prisustvovali potpredsjednik partije Adis Balota, poslanica Draginja Vuksanović Stanković i šef medijskog tima Mirko Stanić.

Komemoraciji su u ime Socijaldemokrata prisustvovali Nihad Canović i Adil Miljuš, a iz Liberalne partije članica Predsjedništva Jelena Marković sa članovima partije.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, SAD, i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna ove godine Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Zbog izjave u Skupštini kojom je relativizovao zločin, smijenjen je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, a nakon usvajanja rezolucije u parlamentu uzdrmana je i Vlada. Demokratski front je optužio pojedine kolege iz parlamentarne većine i premijera Zdravka Krivokapića da su na taj način srpski narod proglasili genocidnim, iako je usvajanjem amandmana istaknuto da su za zločin odgovorni pojedinci, a ne nijedan narod.

Rezolucija - važan korak ka pomirenju

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa saopštila je na Tviteru da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici Skupštine Crne Gore važan korak u afirmaciji pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler kazao je da je Odluka Vijeća ministara BiH da 11. jul ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH “šamar porodicama koje danas ukopavaju svoje voljene”.

“Neprihvatljiva poruka na današnji dan i šamar onima koji su sahranili svoje voljene. Danas 19 familija sahranjuje posmrtne ostatke svojih voljenih. To moramo imati na umu”.

Cvijeće u Spomen parku na Pobrežju za sve civilne žrtve

Delegacija Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na čelu sa ministrom MUP-a i rukovodiocem MP Sergejem Sekulovićem, juče je učestvovala na memorijalnom okupljanju pod nazivom “Dušom za Srebrenicu” koje je organizovalo Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.

Polaganjem cvijeća u Spomen-parku na Pobrežju u Podgorici, delegacija je odala poštu nastradalim civilnim žrtvama i iskazala solidarnost sa preživjelima.

Bonus video: