Pejović: Rezultati izbora jasnije će profilisati političku scenu

Navodi se da je Pejović informisao učesnike samita o aktuelnim procesima na društveno političkoj sceni Crne Gore, posebno akcentirajući predstojeće izborne cikluse - lokalne i predsjedničke izbore
63 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Dps
Aleksandar Pejović, Foto: Dps
Ažurirano: 18.11.2017. 17:04h

Rezultati predstojećih lokalnih i predsjedničkih izbora jasnije će profilisati političku scenu u Crnoj Gori, i dati jasan odgovor na bojkot opozicije, ocijenio je član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Aleksandar Andrija Pejović .

Kako je saopšteno iz DPS-a, Pejović, koji je i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije, učestvovao je na Regionalnom samitu lidera lijevih partija u Sarajevu

Samit je organizovala Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, u saradnji s Partijom evropskih socijalista, a pratili su ga paralelni radni sastanci i diskusije u organizaciji Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i Fondacije Fridrih Ebert.

“Na konferenciji je zajednički ocijenjeno da je potrebno jače i bolje raditi na integrativnim procesima u regiji i samim tim kvalitetnije sarađivati među političkim faktorima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Pejović informisao učesnike samita o aktuelnim procesima na društveno političkoj sceni Crne Gore, posebno akcentirajući predstojeće izborne cikluse - lokalne i predsjedničke izbore.

“Izrazio je očekivanje da će rezultati jasnije profilisati političku scenu i dati jasan odgovor na bojkot opozicije, što će sveukupno uticati na definisanje daljih društvenih procesa i snaženje dijaloga kao mehanizma za postizanje punog demokratskog kapaciteta društva“, kaže se u saopštenju.

Kada je u pitanju bojkot opozicije, Pejović je kazao da je DPS više puta uputio poziv opoziciji, posebno inicirajući dijalog o implementaciji preporuka OEBS/ODIHRA-a, koji se sprovodi u okviru parlamentarne grupe u Skupštini Crne Gore.

Posebno je, kako se navodi, ukazao na edukaciju o evropskim integracijama unutar partije, kako bi članstvo bilo bolje upoznato s procesima kroz koje Crna Gora prolazi, i osvrnuo se na obaveze koje Crnu Goru očekuju u daljem pregovaračkom procesu.

„Zahvalio je evropskim specijalistima za podršku u dosadašnjem procesu pregovora, i istakao da će dalja politička afirmacija u EP biti od izuzetnog značaja imajući u vidu predstojeći period donošenja značajnih političkih odluka do Samita Zapadni Balkan – EU, 17. maja u Sofiji“, kaže se u saopštenju.

Pejović je naglasio važnost aktivne participacije evropskih socijalista, ali i sestrinskih partija koje dolaze iz zemalja članica, „kako bi upravo socijaldemokratske snage, kao što je DPS, inicirale i aktivno uticale na formulisanje politika i novog okvira za proširenje EU na Zapadni Balkan“.

On je, kako se navodi, prenio spremnost DPS-a da bude domaćin PES-ove Radne grupe za Zapadni Balkan, i predložio pokretanje inicijative za postizanje punopravnog članstva u PES-u.

Bonus video: