Demokrate pozvale DPS da se zajedno odreknu poslaničkih plata

Iz Demokrata su podsjetili da su se poslanici te partije odrekli svih benefita koji uključuju: naknade za gorivo, naknade za telefon, službena vozila i dnevnice
94 pregleda 19 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.11.2017. 16:52h

Posljednja izjava mladog poslanika Mihajla Anđušića, pionira DPS, paradigma je stanja u kojem se nalazi ta stranka, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

"Nervoza, strah od poraza, trema od kamere, i pokreti zjenicama karakteristični za pokušaje prisjećanja napamet naučenog. Teze vlasnika DPS-a, pamfletski preformulisane na različite načine i podijeljene pionirima u vidu zadataka - napamet naučene pjesmice. Žalosno je što ste svoje mlade godine pretvorili u apologete režima dugog trideset godina. Međutim, to je vaš problem koji građani već kažnjavaju, a tek će kazniti na predstojećim izborima", navode Demokrate.

Pošto iz DPS-a, kako su kazali, često kritikuju poslanike opozicije na temu podizanja poslaničkih plata, Demokrate upućuju javni poziv DPS-u da se svi zajedno odreknu poslaničkih plata.

Poslanik DPS-a Mihajlo Anđušić je kazao da je bojkot parlamenta od strane opozicije građane koštao oko tri miliona eura.

Iako ističu da čekaju odgovor, izrazivši sumnje da će DPS prihvatiti poziv, iz Demokrata žele da ukažu na, kako su kazali, neke precizne podatke.

Za 27 godina vladavine DPS isplaćeno je: za plate poslanika - 31 milion; za plate javnih funkcionera koje je postavljao DPS - 82 miliona; za partiju sa državnog nivoa - 54 miliona; za partiju na lokalnom nivou - 34 miliona. Ukupno: 201 milion eura. U tih 201 milion eura koje su vam građani plaćali iz svog džepa: broj domaćinstava koje ste obišli: 0; broj kilometara koje ste prešli sopstvenim vozilima: 0; broj škola koje ste obnovili iz svog džepa: 0; broj litara goriva kojeg ste se odrekli: 0; broj fabrika koje ste otvorili: 0; broj fabrika koje ste ugasili: 200; broj radnika koje ste ostavili na ulici: 100 000; broj mladih koji su napustili Crnu Goru: 100 000; stopa nezaposlenosti: 22%; nezaposlenost mladih: 50%; javni dug: preko 3 milijarde; poreski dug: 800 miliona; broj ubistava: 600; Idemo dalje: vrijednost imovine crnogorske privrede 1998: 4.5 milijarde; prihod od privatizacije pomenutih preduzeća: 0.5 milijarde. Rezultat: ukradeno 4 milijarde razlike, a preduzeća uništena .Treba li još? Prije 27 godina - obala crnogorska. Nakon 27 godina - obala tajkunska. Prije 27 godina - šume crnogorske. Nakon 27 godina - šume tajkunske, raskrčene, posječene i rasprodate. Prije 27 godina - hoteli crnogorski. Nakon 27 godina - hoteli tajkunski", ističu iz Demokrata.

Pošto iz DPS-a, kako smatraju iz Demokarata, "stalno spinuju kako 'ne patišu' od posla", a opozicija ne radi ništa, pozivaju DPS da prokomentariše istraživanje NVO sektora koji govori da je ta stranka za period koji se pozivaju radili efektivno 4 radna dana, "od čega 90 odsto vremena po principu jednoumlja i bezličnosti: odruči - priruči po naredbi šefa nad šefovima."

Kada je riječ o finansijama, podsjećaju da su se poslanici Demokratske Crne Gore odrekli svih benefita koji uključuju: naknade za gorivo, naknade za telefon, službena vozila i dnevnice.

"Takođe, odričemo se svakog mjeseca većine svoje zarade od koje smo već renovirali tri škole i to u Pljevljima, Podgorici i Šavniku. A, čega ste se vi odrekli? Podignete 2000 eura plate, a onda kao "prave patriote" tražite od Skupštine Crne Gore da vam refundira 30e troškova za telefon i 10 litara goriva. Bestidno, kako vam i priliči", ističu iz Demokrata.

DPS je, smatraju, najbolji dokaz koliko višedecenijska vlast i enormno bogatstvo mogu izmijeniti svijest čovjeka i percepciju realnosti.

"Vi ste najbolji dokaz koliko višedecenijska vlast i enormno bogatstvo može izmijeniti svijest čovjeka i percepciju realnosti, kada imate toliko moralnog kodeksa u sebi da izustite kritiku na račun finansija, a šef-vlasnik nosi sat od stotinu hiljada eura, novca koje većina građana ne zaradi za čitav svoj život. Samo jedan sat. Da ne pominjemo jahte, kola od 50, 100, 150 hiljada eura, stanove, provode i bahanalije od par hiljada eura na noć. Milione uzimate od naše države da bi potom fabrikovali afere, diskreditovali poslanike, montirali najprljavije video snimke i fotografije, pa se nakon toga zaklinjete zastavom i himnom, kao navodne patriote, a zapravo tu nema ni P od patriotskog. Sve što radite, sjetite se da radite u državi u kojoj se i pored velike gladi ukućana čuvala odvojena hrana, rezervisana za gosta u nevolji, rođaka, brata. Takvu ste Crnu Goru opljačkali i moralno raskubli. Na kraju, još jednom pozivamo Demokratsku partiju Svetozara da se izjasni u odnosu na naš predlog da se svi odreknemo poslaničkih plata (i da ponovimo naš autentični, izvorni izraz, koji vas najviše boli), ako vam basta", zaključuju iz Demokrata.

Bonus video: