Konjević: Devet povećanja cijena goriva, a Vlada i MFSS se ne bave problemom

"Zakon, koji je predložio SDP, već je skoro pola godine u proceduri, a koalicija DF/Demokrate/URA o njemu ne želi da raspravlja kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju"

13066 pregleda 42 reakcija 44 komentar(a)
Konjević, Foto: SDP
Konjević, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) će obnoviti zahtjev prema predsjedniku Skupštine Crne Gore da hitno zakaže sjednicu Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu o akcizama i usvojio naš predlog o smanjenju akciza na gorivo, saopštio je danas Raško Konjević, predsjednik te partije.

"Zakon, koji je predložio SDP, već je skoro pola godine u proceduri, a koalicija DF/Demokrate/URA o njemu ne želi da raspravlja kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju. Proteklih mjeseci imali smo čak devet povećanja cijena goriva, a da se pritom niko iz Vlade, pogotovo ne resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), nijesu bavili ovim problemom koji pogoršava kako ekonomsko socijalni status građana tako i uslove poslovanja za privredu", istakao je Konjević.

On je dodao da je SDP, "u želji da ovaj problem trajno riješi, predložila, početkom godine, smanjenje previsokih akciza za 15%, kako bi se, na taj način, njihov nivo doveo do regionalog prosjeka, cijene značajno smanjile, a i kreirao mehanizam koji bi zaštitio građane i privredu od cikličnog enormnog rasta cijena".

"Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0.54 euro centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21% PDV-a, što čini skoro 60% ukupne cijene goriva. Za jedan litar goriva koji, nakon devetog poskupljenja za pola godine, košta 1,40 eura država od građana uzima za akcize i PDV 0,84 eura. To je nedopustivo visok iznos, među najvećim u regionu i Evropi. Slično je i sa dizel gorivom, a ovakvom politikom ugrožene su brojne djelatnosti, od saobraćaja, preko prehrambene industrije, poljoprivrede, a došlo je i do velikog skoka cijena osnovnih životnih namirnica", rekao je Konjević.

Po njegovim riječima, "cijene goriva, za samo šest mjeseci, su porasle za oko 20%, a građani, zbog spore i neadekvatne reakcije Vlade i parlamentarne većine, plaćaju po najskupljim cijenama sve vrste goriva u odnosu na većinu regionalnih država".

"SDP još od početka godine traži da se u Skupštini raspravlja o predlogu Zakona o akcizama, ali skupštinska većina odbija da predlog Zakona stavi na dnevni red. SDP već tri godine predlaže da parlament promijeni akciznu politiku, ali tadašnja DPS vlast je to odbijala, a sada nažalost nova koaliciona većina DF/Demokrate/URA nastavlja istu politiku. Ako se ima u vidu da je samo za pola godine mandata nove Vlade bez posla ostalo skoro 10.000 građana, da je stopa nezaposlenosti povećana skoro 20%, i sada iznosi ogromnih 24% Vlada je u obavezi da svojim mjerama zaštiti životni standard građana. Svaki četvrti građanin ne radi, a uz ovakav rast cijena, najozbiljnije se ugrožava socijalni položaj građana koji zahtijeva brzu reakciju Vlade koja nažalost izostaje", poručio je Konjević.

Bonus video: