DNP: Mala, velika Crna Gora je 13. jula 1941. pokazala čovječanstvu kako se herojski pobunio jedan mali narod

Iz DNP-a su istakli da slobodarska baklja 13. jula živi u duši svih slobodoljubivih građana Crne Gore i da taj plamen hrani srca svih kojima je Crna Gora najpreča i na prvom mjestu

4813 pregleda 10 komentar(a)
Delegacije DNP i Jugoslovenske komunističke partije i antifašista Crne Gore, Foto: Demokratski front
Delegacije DNP i Jugoslovenske komunističke partije i antifašista Crne Gore, Foto: Demokratski front

Delegacije Demokratske narodne partije (DNP), Jugoslovenske komunističke partije i antifašista Crne Gore, predvođene Milanom Kneževićem i Radisavom Stanišićem, jutros su, povodom Dana državnosti, položile cvijeće na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

“Za DNP, Jugoslovensku komunističku partiju i antifašiste Crne Gore, 13. jul, kao duhovna i moralna vertikala, uvijek iznova podiže svijest građana naše zemlje o potrebi za slobodom ličnosti i društva”, navodi se u saopštenju DNP-a.

Za to se, kako su poručili iz DNP-a, u svakom vremenu uvijek iznova valja boriti časno i pošteno.

“Uz jasnu spoznaju da u Crnoj Gori podjednako ima slobode za sve ljude i da nema toga ko će taj plamen, što vječno gori u srcima svih građana naše zemlje, ikada ugasiti”, piše u saopštenju.

Iz DNP-a su istakli da je 13. jul poprimio značenje univerzalnog praznika slobodarske Crne Gore.

“Jer je tad čitava Crna Gora ustala, iako svjesna dotad neviđene nadmoći okupatora, ali u svom nacionalnom biću duboko svjesna i one njegoševske: “Svak je rođen da po jednom umre/čast i bruka žive dovijeka””, navodi se u saopštenju.

Iz DNP-a su kazali da je mala, velika Crna Gora 13. jula 1941. godine pokazala ne samo sebi, nego i čitavom slobodarskom čovječanstvu kako se herojski pobunio jedan mali narod na Balkanu, dokazao svoju veličinu i da nema tog agresora, ni sile koji mogu zaplašiti i ugušiti plamen slobode u srcima Srba, Crnogoraca i svih građana.

“Bez podjela, ujedinjenih u jednoj jedinoj svijetloj ideji i proglasu da nema toga ko će gaziti agresorskom čizmom po maloj, ali junačkoj zemlji gdje je vazda gorjela luča slobode”, piše u saopštenju.

Crna Gora je, kako su rekli iz DNP-a, tada zadivila svijet, podstakla i ostale narode da se dižu na ustanak i odupru fašističkoj pošasti.

Iz te partije su naveli da se na današnji svečani i svijetli dan crnogorske istorije treba sa ponosom prisjetiti i 13. jula 1878. godine, kad je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje.

“Da bi 13. jula 1941. još jednom dokazala i potvrdila zašto ga je zaslužila zbacivši fašističku ideologiju sa crnogorskih brda, gdje su mnoge stope zalivene krvlju heroja kroz vjekove, svih slobodara, koji se ne dadoše u lance vezati po cijenu života”, navodi se u saopštenju.

Iz DNP-a su istakli da slobodarska baklja 13. jula živi u duši svih slobodoljubivih građana Crne Gore i da taj plamen hrani srca svih kojima je Crna Gora najpreča i na prvom mjestu.

“Vječno slobodna, kao sastavni dio kulturne Evrope, koja bi od Crne Gore mogla i dosta toga naučiti kao sa izvora čojstva i junaštva, u duhu Marka Miljanova i Njegoša, naše dvije duhovne vertikale kroz vjekove”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: