Jonica: Današnji datum mora biti dan kad čuvamo vrijednosti CG od svih koji hoće da ih unize zarad ličnog interesa

"Za Socijaliste Crne Gore 13. jul je mnogo više od praznika, to je datum koji nas ispunjava ponosom što nosimo slobodarsku tradiciju, ali i obavezuje da iznova ustajemo protiv svake nepravde i uništavanja i otimanja vrijednosti zbog kojih su naši hrabri preci podigli ustanak", istakla je Jonica

1895 pregleda 4 komentar(a)
Jonica, Foto: Socijalisti
Jonica, Foto: Socijalisti

Sigurni smo da, bez obzira na sve razlike, upravo današnji datum mora biti dan kad svi zajedno čuvamo vrijednosti Crne Gore od svih koji hoće da ih unize zarad ličnog interesa, kada pokazujemo svijetu da smo, uprkos podjelama dostojni naslednici naših predaka čijoj hrabrosti i predanosti se divio čitav slobodarski svijet, saopštile je Snežana Jonica, predsjednica Socijalista Crne Gore.

Ona je kako je saopšteno iz te partije čestitala svim građanima i građankama 13. jul – Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore, a članovima i članicama svoje stranke – Dan partije.

"Socijalisti su 13. jul izabrali za Dan partije kao vječnu simboliku najvećih vrijednosti za čije očuvanje se bore i kao obavezu da od te borbe nikad ne odustaju. Za Socijaliste Crne Gore 13. jul je mnogo više od praznika, to je datum koji nas ispunjava ponosom što nosimo slobodarsku tradiciju, ali i obavezuje da iznova ustajemo protiv svake nepravde i uništavanja i otimanja vrijednosti zbog kojih su naši hrabri preci podigli ustanak", istakla je Jonica.

Ona je dodala da "smo na današnji dan dužni da ukažemo posebno poštovanje herojima 13. jula 1941. godine, ali i da se zapitamo – da li smo ih dostojni".

"Da li današnja Crna Gora ima unutrašnji konsezus i snagu koju je imala tada da pokaže hrabrost i odlučnost, solidarnost i prkos, da bude primjer Evropi, a ne da nas Evropa uči slobodi i demokratiji. Dužni smo i da se zapitamo da li danas imamo dovoljno poštovanja prema sebi i dovoljno ljubavi prema istinskoj Crnoj Gori - onoj nastaloj 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, ali i onoj Crnoj Gori koja nije mogla da prećuti Petrovdansku skupštinu, već je narednog dana pokazala svoje slobodarsko i antifašističko lice", kazala je Jonica.

Ona je rekla i da niko nema pravo da prisvaja 13. jul, jer je on zajednički – opštenarodni.

"Ljubav prema Crnoj Gori se dokazuje promovisanjem međusobnog poštovanja, jasnim i nedvosmislenim otporom prema nepravdi, učenjem da je Crna Gora postala međunarodno priznata država pod vođstvom Petrovića i obavezom da generacije koje dolaze vaspitavamo i učimo da dostojno čuvaju nasleđe Njegoševske Crne Gore", zaključile je Jonica.

Bonus video: