NATO saveznici i evropski partneri čestitali Dan državnosti

U čestitkama iskazana podrška evropskom putu Crne Gore i potvrđeno partnerstvo i savezništvo u okviru NATO saveza

4680 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

NATO saveznici i evropski partneri čestitali su predsjedniku Milu Đukanoviću 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, u čestitkama je iskazana snažna podrška evropskom putu Crne Gore i potvrđeno partnerstvo i savezništvo u okviru NATO saveza.

Čestitke su uputili predsjednici Italije Serđo Matarela, Francuske Emanuel Makron, Turske Redžep Tajip Erdogan, Austrije Aleksandar van der Belen, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Čaputova, Rumunije Klaus Johanis, Bugarske Rumen Radev i Češke Miloš Zeman.

Matarela je u čestitki naveo da jake veze koje spajaju dvije zemlje imaju svoje čvrsto uporište u Atlanskom savezu i njegovim vrijednostima.

On je poručio da Rim ostaje uz Crnu Goru na njenom putu približavanja evropskim institucijama podržavajući takođe i ubrzavanje pristupnih pregovora, i ohrabruje obnovljene napore na polju reformi.

"S tim u vezi, naša je žarka želja da sve političke snage u zemlji rade koherentno na postizanju tog cilja, koji je od strateškog značaja za budućnost Crne Gore“, kazao je Matarela.

Makron je poručio da saradnja dvije zemlje doprinosi evropskom putu Crne Gore koji, kako je naveo, u potpunosti podržava.

"U periodu kohabitacije u kome se Vaša zemlja nalazi, ohrabrujem Vas da zajedno sa crnogorskom vladom tražite puteve dijaloga i kompromisa koji su od suštinske važnosti za funkcionisanje naših demokratija i koji su u osnovi našeg evropskog projekta kome težite“, rekao je Makron.

On je dodao da pozdravljam konstantno angažovanje Đukanovića u pogledu trajne stabilnosti Zapadnog Balkana i punu usklađenost Crne Gore zemlje sa politikom zajedničke bezbjednosti Evropske unije (EU).

Erdogan je u čestitki naveo naveo da je srećan što su bliski prijateljski odnosi između Turske i Crne Gore, koji svoju snagu temelje na duboko ukorijenjenim kulturnim i društevnim vezama, na izvanrednom nivou.

"Uvjeren sam da će se naši odnosi razvijati i jačati na način koji će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu na Balkanu“, poručio je Erdogan.

U čestitki Adera navodi se da Mađarska ostaje dosljedni pobornik integracije Crne Gore u EU.

On je istakao da snažno podržava ubrzanje pristupnog procesa „kako bi što prije upoznali svoje partnere sa zapadnog Balkana kao punopravne članove EU“.

Duda je u čestitki naveo da Poljska izuzetno cijeni prijateljske odnose sa Crnom Gorom koji se već nekoliko godina razvijaju i u okviru Sjevernoatlantskog saveza.

On je ponovio da Poljska dosljedno podržava evropske težnje Crne Gore i čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Čaputova je u čestitki navela da je uvjerena da će proces integracije Crne Gore u EU, koji Slovačka dugoročno podržava, nastaviti da napreduje, i da će se dvije države uskoro sastati i kao partneri u okviru EU.

"Radujem se da ćemo imati priliku da razgovaramo takođe o ovim temama lično već za nekoliko dana tokom Vaše zvanične posjete Slovačkoj“, dodaje se u čestitki.

Johanis je u ime rumunskog naroda čestitao Đukanoviću praznik, navodeći da se nada da će se dešavanja u procesu pregovora o pristupanju EU nastaviti ubrzanim tempom, kako bi se taj strateški cilj Crne Gore postigao u bliskoj budućnosti.

"On je iskazao zadovoljstvo saradnjom između zemalja na nivou NATO-a i podržao konsolidaciju profila Crne Gore u okviru Allianse“, kaže se u saopštenju.

Radev je istakao da Bugarska visoko cijeni dostignuća Crne Gore i da će, kao odlučni zagovornik njene evropske perspektive, i dalje dijeliti bugarska iskustva.

On je kazao da je uvjeren da će se odnosi između dvije zemlje i dalje graditi na zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima, u duhu iskrenog prijateljstva i razumijevanja.

Zeman je u čestitki ističe da čvrsto vjeruje da će međusobno razumijevanje i prijateljstvo između Crne Gore i Češke nastaviti da se i dalje razvija u interesu daljeg unapređenja obostrano korisne saradnje.

Dan državnosti Đukanoviću je čestitao i vršilac dužnosti generalnog guvernera Kanade Ričarda Vagnera, navodeći da ta država cijeni prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom.

"Naše države su ponosni saveznici u NATO-u, posebno u okviru NATO Isturenog pojačanog prisustva u Letoniji. Radujem se budućim prilikama za nastavkom unapređenja naših odnosa“, navodi se u čestitki.

Bonus video: