U petak Parlament za mir

Zasjedanje u Skupštini Crne Gore će okupiti parlamentarce iz 41 države svijeta

3765 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Igor Sljivancanin
Foto: Igor Sljivancanin

Skupština Crne Gore će sjutra biti ovogodišnji domaćin Šestog plenarnog zasjedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koji će okupiti parlamentarce iz 41 države svijeta, najavljeno je iz parlamenta.

U okviru Globalnog savjeta za toleranciju i mir od 2017. godine funkcioniše i Međunarodni parlament za toleranciju i mir, u čijem radu učestvuje 85 članica iz cijelog svijeta.

U uvodnom dijelu zasjedanja prisutnima će se obratiti predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko, predsjednik Parlamenta Gvatemale Alan Estuardo Rodrigez, predsjednik Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmed Mohamed Aldžarvan, poslanica u Parlamentu Kolumbije i predsjednica Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir Margarita Restrepo i predsjednica Generalne skupštine Globalnog savjeta za toleranciju i mir Hager Ismail Ibrahim Abougbal.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na sastanku sa predsjednikom Globalnog savjeta za toleranciju i mir Ahmedom Mohamedom Aldžarvanom u maju poručio da je Skupština Crne Gore otvorena za saradnju sa tom organizacijom. Bečić je primio Aldžarvana u okviru proslave obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore.

“S tim u vezi sagovornici su razmatrali načine građenja odnosa i partnerstva između Skupštine i Savjeta, u cilju zajedničke afirmacije i podrške parlamenta i parlamentaraca u širenju vrijednosti tolerancije i mira”, saopšteno je tada iz parlamenta.

Aldžarvan je predstavio Bečiću misiju organizacije koju predvodi, ističući da je Globalni savjet za toleranciju i mir ustanovljen kao međunarodna platforma posvećena širenju ideja tolerancije, mira i plemenitih ciljeva. On je izložio inicijative i aktivnosti vezane za parlamentarni nivo saradnje, posebno planove u pogledu razvijanja saradnje sa zemljama Balkana.

Bonus video: