Đukanović: Posustali entuzijazam ZB za reforme dovodi do restauracije retrogradnih i nacionalističkih politika

„Mi mislimo da je uzrok te nestabilnosti i zaostajanje u razvoju upravo predugo izbivanje svih država Zapadnog Balkana iz onog što je bio matični tok razvoja savremene evropske civilizacije“, rekao je Đukanović

16790 pregleda 16 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Posustali entuzijazam Evropske unije za proširenje i Zapadnog Balkana za reforme dovodi do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u regionu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj, gdje je otputovao na poziv predsjednice te države Zuzane Čaputove.

On je, na konferenciji za novinare u Slovačkoj, kazao da je Crna Gora dio Zapadnog Balkana koji, nažalost, ima gradiciju nestabilnog evropskog regiona.

„Mi mislimo da je uzrok te nestabilnosti i zaostajanje u razvoju upravo predugo izbivanje svih država Zapadnog Balkana iz onog što je bio matični tok razvoja savremene evropske civilizacije“, rekao je Đukanović.

On je poručio da vjeruje da je put u čvršću stabilnost i ekonomski i demokratski prosperitet regiona put evropske i evroatlantske integracije.

Đukanović je rekao da su zahvalni Slovačkoj na podršci koju je dala u naporima Crne Gore da ostvari članstvo u NATO Alijansi, kao i na brojnim ekspertizama i svakoj drugoj vrsti pomoći koju je ta država ponudila i dala u pregovaračkom procesu sa EU.

„Zahvaljujući tome Crna Gora je danas najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i vjerujem da sam realan kada očekujem da će prva sljedeća članica EU upravo biti Crna Gora“, rekao je Đukanović.

Međutim, kako je dodao, vrijeme je posustalog entuzijazma EU za dinamičan proces daljeg proširenja.

„Sljedstveno tome, nažalost, živimo i u vremenu posustalog reformskog entuzijazma na samom Zapadnom Balkanu“, rekao je Đukanović.

Đukanović i Čaputova
Đukanović i Čaputovafoto: Kabinet predsjednika

Prema njegovim riječima, i jedna i druga okolnost opet dovode do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u regionu.

„A to istovremeno otvara prostor za maligni uticaj trećih strana čiji su geopolitički interesi suprotstavljeni evropskim interesima“, smatra Đukanović.

On je poručio da je jedini pravi odgovor na te probleme intenzivnija evropeizacija regiona Zapadnog Balkana.

„I zato nam je tako dragocjen razboriti glas prijatelja kakva je Slovačka u EU“, naglasio je Đukanović.

Đukanović je kazao da je zahvalan za podršku Slovačke u borbi koju je Crna Gora zajedno sa svim zemljama svijeta vodila protiv pandemija koronavirus.

„Danas kada smo u nekoj, nadajmo se, fazi smiraja pandemije, veoma smo posvećeni saniranju problema na zdravstvenom planu, a istovremeno skoncentrisani na napore koji treba da doprinesu što je moguće bržoj obnovi ekonomske aktivnosti“, naveo je Đukanović.

On je zahvalio Čaputovoj na pozivu, navodeći da se posjeta Slovačkoj događa u godini u kojoj Crna Gora obilježava 15. godišnjicu obnovljene nezavisnosti, kojoj je slovačka diplomatija mnogo doprinijela.

Đukanović je dodao da je to istovremeno 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

On je kazao da će Crna Gora uskoro biti opet veoma dinamična ekonomija u kojoj će se kao i prethodnih godina događati intenzivan investicioni ciklus.

„Vjerujem da je pred Crnom Gorom i Slovačkom odlična budućnost i da će biti odlična budućnost naših međusobnih odnosa i ubijeđen sam da ćemo Čaputova i ja upravo takvom daljem razvoju naših odnosa dati neophodan impuls“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: