Dan državnosti čestitali najviši svjetski i evropski zvaničnici

Čestitke su uputili car Japana, generalni guverner Komonvelta Australije, kralj Švedske, marokanski kralj, predsjednica Grčke, predsjednik Švajcarske, predsjednik Egipta, predsjednik Palestine, predsjednica Singapura, predsjednik Nikaragvei predsjednik Kiribata.

1319 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brojni svjetski i evropski zvaničnici povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore čestitali su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Dan državnosti - 13. jul.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika čestitke su uputili car Japana Naruhito, generalni guverner Komonvelta Australije Dejvid Harli, kralj Švedske Karl Gustaf, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednica Grčke Katerina Sakelaropula, predsjednik Švajcarske Konfederacije Gi Parmalen, predsjednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Države Palestine Mahmud Abas, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Nikaragve Daniel Ortega Savedra i predsjednik Kiribata Taneti Mamau.

"Povodom Dana državnosti Crne Gore, s velikim zadovoljstvom upućujem Vašoj ekselenciji srdačne čestitke i iskrene dobre želje za Vašu sreću i za prosperitet naroda vaše zemlje", navodi se u čestitki cara Japana.

Uz čestitke, generalni guverner Komonvelta Australije Dejvid Harli naveo je:

"Želimo Vam sve najbolje dok nastavljamo da se borimo se sa izazovima uzrokovanim virusom Covid-19. Dozvolite mi da prenesem moje uvjerenje da će prijateljski odnosi naše dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u godinama koje dolaze.“

Predsjednica Grčke Sakelaropula u čestitki podsjeća na jake veze prijateljstva, koje su potvrđuju i cijene u svakoj prilici.

"Ove godine, na primjer, kada moja zemlja proslavlja jubilej 200 godina od početka borbe za slobodu, grčki narod je propratio sa ganutošću i zahvalnošću Vašu poruku, kao i manifestacije koje su tim povodom organizovane u Crnoj Gori. Odnosi koju ujedinjuju naša dva naroda odslikavaju se kroz konstruktivnu saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou, kao što smo konstatovali u našem nedavnom telefonskom razgovoru. Osim toga, Grčka, kao najstarija država našeg regiona, kao članica Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čvrsto podržava i promoviše bezbjednost i razvoj u cijelom regionu Jugoistočne Evrope. Još od 2003. godine i Samita u Solunu, integracija Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju predstavlja strateški cilj Grčke. Moja zemlja će nastaviti metodično da radi na ispunjavanju tog cilja, u korist stabilnosti regiona i prosperiteta naših naroda. U tom okviru, Grčak nastavlja da podržava čvrsto i na djelu evropski put Crne Gore", navela je Sakelaropula.

Predsjednik Švajcarske Gi Parmalen je ocijenio da "srdačni odnosi između naše dvije zemlje zasnovani na međusobnom povjerenju, omogućavaju nam da zajedno rješavamo velike globalne i regionalne izazove. Izuzetna saradnja tokom pandemije koja je omogućila brzi povratak našim građanima u svoju zemlju kao i finansijska podrška Švajcarske Crnoj Gori samo su neki od primjera koji pokazuju benefite odličnih i prijateljskih veza između Švajcarske i Crne Gore".

Predsjednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi iskazao je zadovoljstvo prijateljskim odnosima koji vezuju dvije države, i ponovio istinsku spremnost za dalje unapređenje zajedničke saradnje u najboljem interesu dva prijateljska naroda.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas je istakao da visoko vrednuje prijateljske odnose i međusobno poštovanje dvije države koji se kontinuirano razvijaju i izrazio uvjerenje da će postojeće veze prijateljstva i dobra saradnja biti dodatno unaprijeđeni u godinama pred nama u korist dva naroda.