"oslobodimo se bremena prošlosti"

Abazović sa Metom: Odnosima na Balkanu dati novu energiju drugačijim pristupom

Predsjednik Albanije kazao da bi izgradnja graničnog prelaza Krajina - Zoganj umngome povezala dva kraja i otvorila puno mogućnosti za valorizaciju Skadarskog jezera i njegovog zaleđa

10825 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ukupnim bilateralnim odnosima na Balkanu treba dati novu energiju i dodatan podstrek, sasvim drugačijim pristupom, oslobođenim bremena prošlosti, naveo je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nakon bilateralnog sastanka sa predsjednikom Albanije Iljirom Metom.

Abazović je konstatovao je da dvije zemlje karakteriše dobrosusjedska politika, okrenuta evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Abazović je, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade, naglasio da je Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, spremna pružiti ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Albaniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

"Abazović je istakao da su napori Crne Gore usmjereni na dalji napredak u oblasti vladavine prava, kao okosnice pregovaračkog poglavlja i da su u tom smislu postignuti određeni rezultati, ali da je u narednom periodu potrebna veća odlučnost svih nadležnih institucija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Abazović izrazio veliko zadovoljstvo aktuelnom turističkom sezonom, naglašavajući da ona prevazilazi sva optimistička očekivanja.

"Predsjednik Albanije Iljir Meta naveo je da bi izgradnja graničnog prelaza Krajina - Zoganj umngome povezala dva kraja i otvorila puno mogućnosti za valorizaciju Skadarskog jezera i njegovog zaleđa. Abazović i Meta su se saglasili da je bliska i intezivna saradnja od velike važnosti za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata Jonsko-Jadranskog gasovoda (IAP) i Jadransko-jonskog autoputa, ali i onim manjih, kao što su izgradnja mosta na Bojani, između Štoja i Velipoje, kao i graničnog prelaza u dolini Cijevne. Sagovornici su konstatovali da bi njihovom realizacijom dvije zemlje ostvarile višestruku korist, kako u smislu garantovanja energetske sigurnosti, finansijskih benefita i bolju saobraćajnu povezanost, protok ljudi i roba do finalnih atraktivnih turističkih destinacija", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas